Za zeleno, socialno in razvojno prihodnost Slovenije

Kongres SD potrdil programski paket, s Šarcem bi se pogovorili o odnosih v koaliciji,

J.P./STA
9. 11. 2019, 19.52
Posodobljeno: 9. 11. 2019, 19.59
Deli članek:

Okoli 300 delegatov SD je na današnjem kongresu v Velenju soglasno potrdilo programska izhodišča za prihodnost, s katerimi stranka začenja proces programske prenove v levo in zeleno, ki temelji na treh paketih: socialnem, zelenem in razvojnem.

Bobo
Prvak SD Dejan Židan je pozval partnerje, da naredijo vse, da koalicijo utrdijo in gredo skupaj naprej z uresničevanjem koalicijske pogodbe.

Del programskih izhodišč SD je načrt zelenih naložb, vreden preko 30 milijard evrov za naslednjih 10 let, za pospešena vlaganja v socialno, energetsko, prometno, digitalno in razvojno infrastrukturo, so udeleženci kongresa izpostavljali v današnjih programskih razpravah.

V SD želijo v družbi med drugim začeti razpravo o nujno potrebnih investicijah, ki jih država potrebuje za razogljičenje energetike, vzpostavitev trajnostne mobilnosti in pospešitev vlaganj v znanje, raziskave in razvoj.

Pri usmerjanju SD v zeleno so bili deležni tudi nekaterih opomb glede na vlogo SD pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). A kot je danes dejal vodja poslancev SD Matjaž Han, se bo Teš v 20 ali 30 letih zaprl, saj so fosilna goriva nevarna, država pa mora sprejeti tako zakonodajo, da bo lahko regijo, kot je Šaleška, prestrukturirala. Kar zadeva nepravilnosti pri Teš 6 so po njegovih navedbah že razčistili in od tega ne bežijo. Kdor je odgovoren, da je prišlo do tako velikega porasta cene projekta, bo odgovarjal, je dodal.

Predsednik konference stranke Milan Brglez je ob tem dejal, da so vse to napake iz preteklosti, s katerimi je treba živeti. Socialna demokracija pa po njegovih navedbah dobi smisel v tem, da ne pravi, da se je treba ukvarjati le z ekologijo, ampak tudi s socialo.

Na področju socialnega programa so v SD kot kratkoročni cilj izpostavili zagotovitev dolgotrajne oskrbe čim prej v tem mandatu ter pospešeno gradnjo javnih najemnih stanovanj.

Da bi premagali revščino in izključenost ter posledično neenakopravnosti v družbi, je po mnenju SD treba vsem ljudem zagotoviti dostop do storitev in orodij, ki omogočajo ustvarjalno in dostojno življenje.

Zato se bodo ob prizadevanjih za napredno solidarnost med drugim zavzeli za uvedbo 30-urnega delovnika. "Za več učinkovitosti moramo torej ponuditi več življenja, prostega časa, več možnosti, da človek poleg dela izpolnjuje tudi preostale, na delo za plačilo nevezane aspiracije in hotenja," so zapisali v programskih izhodiščih.

Med bistvenimi postavkami razvojnega paketa pa so poudarili povečevanje sredstev za znanost in razvoj ter tudi osrednje mesto kulture v slovenski družbi. To želijo podpreti tudi z gradnjo nacionalne znanstvene, izobraževalne in kulturne infrastrukture.

V SD podpirajo okrepljeno razvojno vlogo države, tudi s pomočjo podjetij v državni lasti, ki imajo možnost in nalogo biti družbeno odgovorna in presežke svoje dejavnosti vlagati tudi v raziskave in razvoj.

Statutarne spremembe, ki so jih danes potrdili, po besedah predsednika statutarne komisije Mirka Pečariča temeljijo na anketi, ki je bila narejena v mreži stranke. Spremembe so vsebinske in organizacijske, z njimi pa, kot so navedli, poglabljajo demokratične procese z digitalnimi orodji, opredeljujejo partnerstvo s sindikati in civilno družbo ter utrjujejo in razvijajo strankino mrežo.

V prvem sklopu se spremembe nanašajo na večjo aktivacijo članstva, pri čemer gre za transparentnejše podajanje pobud, predlogov in rešitev tako organom stranke kot njenim funkcionarjem, je pojasnil Pečarič. Vzpostavljajo tudi transparenten forum, na podlagi katerega bodo vsi člani lahko podajali mnenja. Organizacijsko poskušajo tesneje povezati mrežo stranke med občinskimi in območnimi organizacijami ter organi stranke na državni ravni. Omogočajo tudi lažje ustanavljanje notranjih delovnih teles in krepijo obstoječe forume stranke, kot so ženski forum, mladi forum in okoljski forum ter forum starejših in delavska zveza.

Šarca pozivajo k sklicu koalicijskega vrha

SD je današnji kongres izkoristila tudi za opozorilo glede načetega zaupanja v koaliciji. Premierja Marjana Šarca tudi v luči prekinitve sporazuma manjšinske vlade z Levico veljaki SD pozivajo, naj čim prej skliče koalicijski vrh, na katerem se bodo pogovorili o odnosih v koaliciji, izpolnjevanju zavez ter nadaljnjih projektih.

Prvak SD Dejan Židan je tako v nagovoru okoli 700 udeležencem kongresa kot v izjavi ob robu pozval partnerje, da naredijo vse, da koalicijo utrdijo in gredo skupaj naprej z uresničevanjem koalicijske pogodbe.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič je v izjavi izpostavil pomen zaupanja v koaliciji in spomnil, da so Šarca že večkrat pozvali k sklicu koalicijskega vrha in pogovoru.

Tako vodja poslancev Han kot Levanič pa ob tem izpostavljata nov trenutek, ko vlada, ki nima več sporazuma z Levico, v DZ nima 46 glasov. Po Židanovih besedah SD v pogovorih, kako pridobiti dodatne glasove, ne sodeluje.

Levanič je še opozoril, da se je treba veliko več usklajevati in pogledati zaveze v koalicijski pogodbi ter se skupaj odločiti, kaj lahko do konca mandata še naredijo. Podobno je tudi Han opozoril, da bo ob ohlajanju gospodarstva treba strniti vrste, se pogovarjati in sprejemati odločitve, ki ne bodo zamajale temeljev socialne demokracije.

Vodstvo SD je opozorilo tudi na kršenje koalicijskega sporazuma z ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost. O tem bo sicer DZ ponovno odločal na zahtevo DS. Židan si želi, da bi poslanske skupine glasovale podobno kot prvič, saj bi to pomenilo premalo glasov za ponovno potrditev.

Levanič sicer ocenjuje, da ima Šarec željo, da naredijo nadaljnje korake, hkrati pa glavni tajnik SD zaznava nezaupanje med strankami. "Mogoče smo dosegli to, da se kakšne od institucij začenjajo prepirati med seboj, morda se zdi, da je politika preveč posegla v pore določenih institucij, tudi gospodarstva," je bil oster Levanič. Zato je po njegovem mnenju prav, da umirijo strasti in se pogovorijo.

Nekateri v koaliciji sicer prav SD očitajo metanje polen pod noge. Levanič odgovarja, da je tudi zato potreben koalicijski vrh, da te zadeve razčistijo.

V SD puščajo odprta vrata tudi iskanju dogovorov z Levico. "Za dobrobit Slovenije je pomembno, da jih poskušamo vključevati in da ta koalicija vzdrži do konca mandata," meni Levanič. Han ocenjuje, da so pogledi SD podobni pogledom Levice, različni so pa pri izvedbi in uresničljivosti.

Podpredsednik SD Jernej Pikalo je v izjavi spomnil na podpisano koalicijsko pogodbo in hkrati ocenil, da morajo v vladi dvigniti ambicije. Projekti so po njegovih besedah jasni in tudi tisti, ki so jih imeli z Levico, so dobri in jih je treba nadaljevati.

Brglez pa je prepričan, da se mora SD še naprej toliko bolj truditi pri temah, ki so pomembne za socialno državo, tako za Levico kot za SD, ter se poskuša čim širše uskladiti. "Žal koalicija ne zgleda tako delujoča, kot je prejšnja, da bi zakonski predlogi lahko šli normalno skozi parlamentarni postopek," ugotavlja Brglez.

Tudi poslanec SD Matjaž Nemec je danes poudaril, da ima škarje in platno v rokah Šarec, od katerega pričakuje nekoliko več empatije in želje po dialogu z vsemi, tako s koalicijo kot opozicijo.

Vodstvo SD se je opredelilo tudi do vprašanj o morebitnem oblikovanju drugačne koalicije. Židan je dejal, da v tem trenutku ne zaznava nobenih takšnih pogovorov pri koalicijskih partnerjih ali odločitve, da je ta koalicija že nekdanja in da bi šli v drugo koalicijo.

Levanič pa je poudaril, da v SD kot problem vidijo zmago katere koli desne opcije, ne le Janeza Janše. "A to ni in ne sme biti edina programska zgodba levih strank," je posvaril. Tako Židan kot Han pa sta zatrdila, da v primeru sprememb ne bodo šli v desnosredinsko koalicijo, sicer se pa v SD po njunih besedah ne bojijo predčasnih volitev. A obenem Židan ne verjame, da do njih lahko pride.

Glede sedanjega položaja SD v vladi pa je odločna evroposlanka Tanja Fajon: "Če se bo ta vlada preveč spogledovala z desno stranjo, potem bomo morali razmisliti, ali bomo res za vsako ceno vztrajali v njej."