Domačini pomagajo

Družina iz okolice Ajdovščine zaznamovana z boleznijo, izgubami in pomanjkanjem

P.K.
8. 11. 2019, 19.18
Posodobljeno: 8. 11. 2019, 19.47
Deli članek:

Sočutje in dobrota sta si na Vipavskem podala roki; domačini so namreč stopili skupaj in se zavzeli za tričlansko družino, ki ji življenje ne prizanaša.

Facebook
Sašo z Brji je požrtvovalen delavec; ima službo, pa tudi na domači kmetiji se ukvarja z vinogradništvom.
Kako lahko pomagate Nakazilo naslovite na Karitas vipavske dekanije, Vipavska cesta 11, 5270 Ajdovščina. Bančni račun: SI56 0475 1000 0867 279, sklic SI00 1019, namen: streha nad glavo.

V manjši vasici Brje v ajdovski občini skupaj z mamo in sestro prebiva priden mladenič, ki potrebuje pomoč, saj se je znašel v težkem položaju.

Hiša, v kateri živijo, se seseda sama vase; predvsem kritično je s streho. A fant, njegova mama in sestra imajo srečo – sovaščane, ki so opazili, da jim je treba pomagati. Eden od domačinov, Kazimir Čebron, sicer član humanitarnega društva Motoristi za motoriste, je tako začel koordinirati dobrodelno akcijo, katere namen je zbrati sredstva za obnovo razpadajoče strehe njihovega doma.

Na moč delaven

Glas o akciji zdaj prek družbenih omrežij širijo mnogi, predvsem tisti, ki družino poznajo pobliže, zlasti mladega Saška. Tako se je o njem na facebooku razpisal vrstnik Grega K. Dejal je, da je ta fant pravi borec in da, pa naj bo še tako hudo, nikoli ne jamra.

Zapisal je, da je Saško že kot otrok izgubil roko in da zdaj, na pragu svojih tridesetih, doživlja eksistencialno krizo, zaznamovan z izgubami, boleznijo in pomanjkanjem. »Pred časom mu je umrl oče, mama je zbolela za rakom in večino časa preživi v bolnišnici, sestra pa se še šola. Prek javnih del je zaposlen samo on in seveda je plača mizerna, a kljub temu poskuša poravnavati vse življenjske stroške. Sam obdeluje tudi nekaj tisoč trt, saj želi nadaljevati tradicijo svojega očeta in nonota. On je z eno roko pri kmečkih in vinogradniških opravilih hitrejši kot večina nas, ki smo zdravi in imamo oba ta uda,« o njem spregovori z velikim spoštovanjem.

Težav nimajo samo s streho

Ker obnova strehe ni ravno poceni, stala naj bi okoli 20 tisoč evrov, so se domačini odločili, da za pomoč zaprosijo širšo javnost. Pobudnik in koordinator akcije Kazimir Čebron nam je povedal, da se je sicer izkazalo, da streha ni edina težava, saj da je tudi notranjost objekta v izjemno slabem stanju.

Tako jim je zdaj s sovaščani in obrtniki uspelo urediti kuhinjo, dnevno sobo, izolacijo in okna, krajevna skupnost Brje pa je uredila pot do hiše. »Medtem ko smo že veliko uspeli narediti sami, se zdaj bojimo, da bi morali, ker je to kar zajeten finančni zalogaj, streho sanirati šele spomladi naslednje leto, kar pomeni, da bi morala družina preživeti zimo v hiši, ki ni primerna za bivanje. Res si želimo, da bi lahko še streho uredili pravočasno.«

Preglednost in sledljivost

Čebron je povedal, da lahko dobri ljudje sredstva nakažejo na Karitas vipavske dekanije, ki je v preteklosti že večkrat sodelovala pri zbiranju sredstev za pomoč družinam, ki doživljajo različne preizkušnje. Za zbiranje prek njih so se odločili, ker zasledujejo transparentnost. Sami namreč z denarjem ne želijo operirati. Akcija bo potekala tako, da bo Karitas iz sredstev, ki se bodo na njihov račun natekla za družino, poravnavala stroške, ki bodo nastali pri prenovi strehe.

»Verjamemo, da se bo tudi tokrat uresničil pregovor Zrno k zrnu pogača, kamen na kamen palača. Vsak evro šteje, zato hvala lepa in boglonaj vsakemu posebej in vsem skupaj, ki boste darovali ali to vest o zbiranju delili med svojimi prijatelji,« je sporočila vipavska Karitas. Če želite pomagati, izpolnite plačilni nalog in ga naslovite na Karitas vipavske dekanije, Vipavska cesta 11, 5270 Ajdovščina. TRR: SI56 0475 1000 0867 279, sklic SI00 1019, namen: streha nad glavo.