ZELENA BRATOVŠČINA

Na Igu patruljirala lovska vaška straža

Luka Tetičkovič
7. 11. 2019, 19.30
Posodobljeno: 7. 11. 2019, 19.55
Deli članek:

Domnevni člani Lovske družine Ig so pretirano zavzeto varovali svoj revir. Lovsko zvezo Slovenije zanima, kakšne bodo ugotovitve policije.

Profimedia
Domnevni člani zelene bratovščine so zakon vzeli v svoje roke. Fotografija je simbolična.

Pisec teh vrstic je bil osebno vpleten v zgodbo. Z vozilom tipa Dacia Duster je v ponedeljek zvečer vozil po javnih cestah na območju Gornjega Iga, Iškega Vintgarja in Iške vasi, ko so ga trije domnevni lovci z agresivno vožnjo in signaliziranjem pripravili do tega, da se je ustavil ob cesti.

Zgodilo se je čisto blizu prestolnice. Pisec teh vrstic je bil v ponedeljek z osebnim vozilom v Iški vasi na Ljubljanskem barju, ko se je za njim pojavil terenski avtomobil. Na dolžini približno kilometra ceste je terenec agresivno vozil tik za zadkom vozila in z dolgimi žarometi ter desnim smerokazom signaliziral, naj pisec vozilo ustavi ob cesti.

Sledil je filmski prizor. »Kaj pa vi tukaj?« so poizvedli trije možakarji v lovski konfekciji. Na osuplo vprašanje, kaj se dogaja, so odgovorili z lastnim vprašanjem: »Ste na 'jagi'?« Pri tem se niso legitimirali kot uradne osebe. Po krajši izmenjavi besed so presodili, da so ustavili le mlajši par. Izrazito strmi pogledi so se zmehčali in skoraj v opravičilo so zamrmrali, da se je pojavil »sum krivolova«.

Dan pozneje smo poklicali Lovsko družino Ig in kontaktirali z M. T., ki je na spletnih straneh Občine Ig naveden kot cenilec lovske škode. Poskušali smo preveriti, ali so člani te lovske družine jemali zakon v svoje roke in nepooblaščeno ustavili osebno vozilo. M. T. je slednje zanikal, pri tem pa je po opisu dogajanja na lastno pest komentiral, da se nimamo kaj voziti z vozilom tipa Dacia Duster po njihovem revirju. Pred tem mu nismo razkrili, da so neznani storilci ustavili prav vozilo tega tipa. Ko smo ga na to opozorili, je pojasnil, da krivolovci pogosto uporabljajo prav ta vozila.

S temi informacijami smo se obrnili na Lovsko zvezo Slovenije (LZS), kjer so nam pojasnili, da so naša vprašanja vezana na izjave posameznika, ki je bil osebno vpleten, zato predlagajo, naj najprej dejansko stanje ugotovi policija.

Lovska zveza ni pristojna ugotavljati krivolova

»Treba bo preveriti vsaj dejstvo, ali je imel v konkretnem primeru postopek lovski čuvaj ali ne,« so povedali v LZS. Poudarjajo, da je nezakonit lov na območju Ljubljanskega barja pogost pojav, zato je pozornost nujna. »Seveda je veliko odvisno od okoliščin, ki bi dejansko kazale na to, da gre za sum izvajanja nezakonitega lova. Po vašem opisu sodeč, bi lahko rekli, da ni mogoče izvajati nezakonitega lova na javni cesti v Iški vasi,« so previdno ocenili v LZS, pri čemer so poudarili, da za preverjanje tega nimajo pristojnosti, zato morajo počakati na obvestilo uradnih organov.

Profimedia
Niso se predstavili kot uradne osebe, da pa vseeno mislijo resno, so dali vedeti s strmimi pogledi. Fotografija je simbolična.

»Vsekakor nas zanima, kakšne bodo ugotovitve policije, in vas prosimo, da nas z njimi seznanite,« so še dejali v LZS.

Lovski čuvaj lahko do prihoda policistov pridrži osumljene krivolova

Na LZS so ob tem pojasnili, da zakon predvideva uradno osebo lovskega čuvaja, ki ima vrsto pooblastil, »vendar bi vam ta pooblastila navedel že lovski čuvaj sam oziroma bi ob vašem nasprotovanju moral obvestiti policijo«.

Dodali so, da zakonodaja določa, da lahko lovski čuvaji ustavijo in preverijo istovetnost oseb, ki kršijo ali nameravajo kršiti določila zakona o divjadi in lovstvu, nato o kršitvah obvestijo lovskega inšpektorja. Tem osebam lahko tudi začasno odvzamejo orožje ali lovske priprave in jih privedejo k pristojnemu organu za notranje zadeve. Lovski čuvaji smejo prav tako nositi lovsko orožje in ga uporabiti v samoobrambi v skladu s predpisi.

V primeru, ko zaradi potekanja postopka obveščanja pristojnega organa nastane nevarnost za zdravje in življenja ljudi, je lovski čuvaj pooblaščen ukrepati po lastnem preudarku. »V takem primeru pa prevzame tudi odgovornost za umestnost storjenih ukrepov,« še določa zakonodaja.