Zavod za Gozdove Slovenije je letos skupno zabeležil smrtnost 12 volkov, od tega jih je bilo sedem odstreljenih, pet jih predstavlja izgube iz drugih vzrokov.

Poglejmo najprej k volkom. Kvota odstrela volka po interventnem zakonu še ni dosežena, dovoljen je namreč "odvzem" 11 volkov. Upravljavci lovišč imajo po zakonu trenutno dovoljenja za odstrel dveh volkov na Kočevskem in enega na Primorskem.

Medtem pa imajo lovci izredno odločbo - to izda agencija za okolje - za odstrel sedmih volkov, križancev s psom. Na Notranjem se odločba nanaša na štiri osebke, še tri osebke pa iščejo na kamniško-savinjskem in gorenjskem območju. Ti hibridi so še posebej neugodni, saj jih genski material psa žene v bližino človeka, ki se ga ne bojijo.

Ustrelili volka s telemetrično ovratnico

Kot je ta teden poročalo spletno Delo, pa policija preiskuje sum nezakonitega odstrela dveh volkov, eden je imel ovratnico, s katero so spremljali njegovo gibanje v okviru projekta Carnivora Dinarica. Tega so našli na območju Snežnika, drugega pa na Ljubljanskem barju.

Da je bil eden od volkov opremljen s telemetrično ovratnico, so za STA potrdili tudi na zavodu in pojasnili, da volk ovratnico nosil za namene spremljanja gibanja velikih zveri na čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško.

"Ker je odlov volka zelo zahteven, smrt takšnega volka pomeni izgubo energije in časa, namenjenega odlovu, za uspeh projekta pa to ne pomeni hujše težave, saj dogodek ne bo ogrozil ciljev projekta. V letošnjem letu in v prvi polovici prihodnjega leta se bo v okviru projekta Carnivora Dinarica nadaljeval odlov volkov za namene telemetrije," so dodali.

Najbolj jim diši drobnica

Volkovi so sicer letos do konca septembra povzročili škodo v 295 primerih, najbolj jim diši drobnica. Poškodovali so 217 glav drobnice, med žrtvami pa so tudi 35 govedi, 35 konj, trije osli in en pes. Skupno je škoda ocenjena na 204.510 evrov.

Letošnja škoda je tako višja od škod v zadnjih letih, kar na zavodu pripisujejo predvsem širjenju populacije volkov na nova območja - Gorenjska, Severna Primorska in Savinjska dolina - in naraščanja številčnosti populacije.

Volk je sicer največ škod povzročil leta 2010. Takrat je bilo namreč zabeleženih 576 škodnih primerov, ki so bili skupaj ocenjeni na 348.570 evrov. Nato so se škode zmanjševale, po pojasnilih zavoda predvsem zaradi uvajanja preventivnih ukrepov za zaščito premoženja, kot so električne ograje in pastirski psi.

Najmanj škod je bilo leta 2016. Takrat je bilo 93 primerov, škode so bile skupno ocenjene na 65.155 evrov.

165 ustreljenih medvedov

Zavod je letos zabeležil tudi smrt 177 rjavih medvedov. Do uveljavitve interventnega zakona oz. do konca junija so zabeležili smrt 12 medvedov (sedem je bilo odstreljenih, za pet je razlog smrti drug vzrok). Po uveljavitvi zakona pa so zabeležili smrt 165 medvedov, od tega jih je bilo 154 odstreljenih, za 11 je vzrok drug.

Medvedi so sicer do konca septembra povzročili škodo v 311 primerih, od tega je bilo škod na rejne ali domače živali 69, na čebelnjakih 62, medtem ko se jih večina, 120, nanaša na škodo v kmetijstvu. Skupna škoda po medvedu je letos ocenjena na 105.687 evrov.