Ceniki bencinskih črpalk

Pazite, kje točite gorivo, razlike so precejšnje

Ž.K.
7. 11. 2019, 06.45
Posodobljeno: 7. 11. 2019, 08.23
Deli članek:

Po novi spremembi cen pogonskih goriv smo pregledali cenike bencinskih črpalk in ugotovili, da se najcenejši in najdražji razlikujeta tudi za več kot osem centov na liter goriva.

Profimedia
Več kot tri evre na poln rezervoar goriva lahko prihranite, če gorivo točite na najcenejših črpalkah.

Včeraj smo Slovenci spet dobili nove sveže vene pogonskih goriv. Z malce daljšimi nosovi in malce bolj praznimi denarnicami so se v včerajšnje jutro prebudili lastniki avtomobilov, ki jih poganjajo bencinski agregati, saj se je neosvinčeni 95-oktanski bencin na bencinskih črpalkah zunaj omrežja avtocest in hitrih cest opolnoči podražil za 0,5 centa na 1,276 evra za liter. Dizelsko gorivo je cenejše za 0,1 centa, cena znaša 1,254 evra za liter. Cene se določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta, zaradi česar tudi prihaja do različnih gibanj cen dizla in neosvinčenega bencina. Kljub državnemu reguliranju cen lahko na nekaterih samopostrežnih bencinskih črpalkah gorivo točimo tudi do pet centov na liter ceneje.

Kaj vse plačujemo skupaj z gorivom?

Poleg cene goriva in davkov ter trošarin pri nakupu goriva plačamo še takso CO², dodatek za zagotavljanje prihrankov energije ter prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije.

Ob avtocestah cene različne

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Tudi te cene so se spremenile. Na bencinskih črpalkah družb Petrol in Mol je treba za liter neosvinčenega odšteti 1,307 evra, za enako količino dizla pa 1,278 evra. Na črpalkah OMV so cene višje, in sicer 1,311 evra za liter 95-oktanskega bencinskega goriva in 1,283 evra za dizel.  To pomeni, da je razlika med ceno pri najcenejšem diskontnem ponudniku goriva, ki ima črpalke ob znanih trgovskih centrih, kar osem centov nižja kot na najdražji črpalki ob avtocestnem križu.

Žiga Kariž
Gibanje cen pogonskih goriv v zadnjih dveh letih

Kaj lahko pričakujemo?

Glede na dogajanje na svetovnih trgih lahko v bodoče pričakujemo zviševanje cen nafte. Kot kaže, naj bi se namreč končno izboljšali odnosi med ZDA in Kitajsko, ki naj bi še ta mesec podpisali nov delni trgovinski sporazum. To naj bi dalo nov zagon svetovnemu gospodarstvu, a hkrati tudi zvišalo cene nafte. Tudi zadnji podatki o stanju gospodarstva v teh dveh državah so spodbudni. Cene nafte navzgor poganjajo tudi neurejeni odnosi z Iranom. Iz te države so prav včeraj sporočili, da bodo nadaljevali bogatenje urana, kar bo zagotovo še zaostrilo razmere.

bloomberg
Gibanje cen nafte na svetovnih trgih v zadnjem letu