Trgovina z belim blagom cveti

Tihotapci: Hop čez Haloze, pa do Italije

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
5. 11. 2019, 20.05
Deli članek:

Krajani obmejnih naselij v Halozah so že dlje časa opozarjali na sumljivo gibanje neznanih oseb skozi njihova naselja, zaskrbljeni pa so bili za svojo varnost.

M24
Nezakonite prevoze čez mejo je združba izvajala na območju naselja Paradiž.

Javno in preveč na glas si o domnevi, da so Haloze koridor za nezakonite migrante, niso upali govoriti. Tu in tam je kakšen domačin za rokav pocukal občinskega svetnika, ta pa je nato težavo običajno izpostavil na občinskem svetu. Tudi župani obmejnih občin so (bili) v skrbeh za občane, ki živijo tik ob meji. Kaj jim reči, kako jih pomiriti, kaj svetovati? Da so bila opažanja in opozorila krajanov v zvezi z nezakonitimi prehodi državne meje na mestu, zdaj iz dneva v dan potrjujejo tudi uradni podatki. Ptujsko okrožno sodišče je to jesen imelo oziroma še ima toliko opravka s tihotapci ljudi, kot že dolgo ne. Te dni so na Policijski upravi (PU) Maribor javnosti predstavili enega izmed zadnjih primerov, ko so tihotapcem uspešno stopili na prste. Kriminalna združba je v Slovenijo v letu in pol skozi Haloze na nezakonit način prepeljala najmanj 143 tujcev, v večini Kitajcev, v poslu pa se je zavrtelo kar 1,3 milijona evrov.

Med osumljenimi tudi taksisti

Tujci so organizatorjem nezakonitih prehodov za pot iz Kitajske do Italije plačali med 9000 in 14 tisoč evri za osebo, kar pomeni, da se je v poslu zavrtelo kar 1,3 milijona evrov. 

»Tujce so z letalskimi prevozi iz Kitajske večinoma preko Moskve spravili v Beograd, od tam pa nezakonito čez Hrvaško ali Bosno in Hercegovino v Slovenijo. Za prevoze do Italije so najemali različne voznike taksi vozil, nato pa tujce nezakonito spravili še čez državno mejo med Slovenijo in Italijo. Štirje osumljenci so vozniki taksi vozil, ki so prevoze opravljali pod pretvezo javnih prevozov potnikov. Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov smo ugotovili, da so vozniki taksijev člani kriminalne združbe, v kateri so imeli točno določeno vlogo,« so razložili možje v modrem. V obsežni kriminalistični preiskavi so policisti pridržali pet osumljencev. Sodišče je nato za tri izmed njih odredilo pripor, za druga dva pa hišni pripor. V preiskavo je bilo vključenih 75 kriminalistov policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota, Ljubljana in Kranj. Slovenskim preiskovalcem so pomagali tudi Europol ter varnostni organi Srbije, Italije in Hrvaške.

Predali taksistom

»Nezakonite prevoze tujcev čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo je kriminalna združba izvajala na območju naselij Paradiž in Mali Okič v občini Cirkulane. Tujce so po nezakonitem prehodu državne meje odpeljali do Ptuja, kjer so jih predali voznikom taksi vozil, ti pa so jih nato odpeljali do bližine državne meje z Italijo ali v Italijo, kjer so jih prevzeli drugi člani hudodelske združbe,« so pojasnili na PU Maribor.