Skrivalnice mimo razpisa

Minister Karl Erjavec kupuje zastarele oklepnike

Luka Tetičkovič
5. 11. 2019, 19.30
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 21.33
Deli članek:

Slovenska vojska je z oklepniki valuk zadovoljna, zato bomo dokupili 14 novih, ki bodo nadomestili iztrošene. Sodeč po izjavah predstavnikov Morsa, pa ne gre za valuke, temveč za podobne pandurje. Kaj zares kupuje minister za obrambo Karl Erjavec?

Reuters
Vozilo tipa Pandur I v sestavu avstrijske vojske. Proizvaja jih podjetje Steyr-Daimler-Puch, v lasti General Dynamicsa.

V četrtek je na pobudo Levice sklicana nujna seja odbora DZ za obrambo. Levica opozarja na nakup oklepnikov 6x6 tipa valuk, kot so jih opredelili. Po njihovem mnenju je nakup nesmiseln in netransparenten, saj naj bi šlo za zastarele oklepnike, za katere Ministrstvo za obrambo RS (Mors) že zdaj išče zamenjavo, povrhu pa nabava poteka mimo javnega razpisa.

Tehnično je v poročanju o zadevi prišlo do napake, saj ne gre za vozila tipa valuk, temveč za vozila, ki jih proizvaja ameriško podjetje General Dynamics, tipa pandur. Po licenci slednjega slovensko podjetje Sistemska tehnika proizvaja vozila tipa valuk, a ti domnevno niso predvideni za nakup, ki sicer poteka mimo razpisa. Da bo dobavitelj General Dynamics, je v državnem zboru potrdil Željko Kralj z direktorata za logistiko Morsa.

STA
Željko Kralj iz Morsa je v DZ potrdil, da je edini dobavitelj vozil ameriško podjetje General Dynamics.

Razlog za nakup pandurjev je boljša balistična in protiminska zaščita od valukov, ki so trenutno v operativni uporabi, so nam pojasnili na Morsu. Pri tem so poudarili, da niso začeli še nobenega postopka dokupa, saj bo ocena investicije nakupa znana po izvedeni raziskavi trga in končni potrditvi investicijskega programa.

Razlog je nizka cena

6x6 Slovenska vojska je opredelila potrebe po dokupu 14 LKOV 6x6 za popolnitev ene pehotne čete. Vozila bodo imela boljšo balistično ter protiminsko zaščito od zdajšnje zaščite na vozilih istega tipa, ki so zdaj v operativni uporabi, in bo skladna s standardi Nata, pojasnjujejo na Morsu. 

Prav nizka cena valukov oziroma pandurjev je po mnenju nekdanje ministrice za obrambo Ljubice Jelušič razlog, da se Mors odloča za to vozilo. »Obstaja vrsta sodobnejših, bolje opremljenih vozil 6x6, vendar pa si jih slovensko MO glede na proračun ne bo moglo privoščiti. Razpis zanje bi bil zagotovo dolgotrajen in spremljale bi ga številne kritike, dvomi o transparentnosti nakupa, in verjetno tudi poskusi korupcije,« je dejala Jelušičeva, profesorica na katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

Levica je naročilo pandurjev kritizirala, meni, da poteka mimo javnega razpisa in da se točna cena vozila skriva. »To je folklorni način odzivanja na vse vrste nakupov, ki jih MO opravlja za potrebe SV (od čevljev, uniforme, puške do vozil),« je komentirala Jelušičeva. Ob tem so v Levici kritični tudi do dejstva, da želi Mors nakup financirati iz proračunske postavke »glavna oprema«. Vse skupaj pa so pospremili s trditvijo, da zadeva »smrdi po korupciji«.

Vozila uporablja elitni odred Delta Force

Oklepnike tipa pandur I je še pred dvema letoma v Siriji učinkovito uporabljala elitna enota Delta Force, ki deluje znotraj kopenske vojske ZDA. Povrhu so se oklepniki skozi dolga leta izkazali za cenovno dostopne in učinkovite v več različnih vlogah, v katere jih je postavila Slovenska vojska (SV), je poudarila Jelušičeva.

Vozila valuk v SV trenutno tvorijo transportni sistem z oklepno zaščito pehotnih enot. Povsem uporabna so bila vozila na misijah na Balkanu, saj so se izkazala za zelo okretna, preprosta za uporabo in vzdrževanje ter posebej primerna za naseljene kraje in vasi. Uporabna so bila tudi za umirjanje množic na demonstracijah, je pojasnila Jelušičeva.

Wikipedia
Vozilo tipa valuk, ki ga po licenci pandur proizvaja Sistemska tehnika v Ravnah na Koroškem. Vse kaže, da ta vozila niso na seznamu mogočih nakupov.

So pa enote Delta Force na račun pandurjev izrekle vrsto kritik in želj po menjavi za sodobnejše oklepnike. Posebej jih je motila utesnjenost vozila, ki otežuje prevoz ranjencev, so jih pa izrecno pohvalili na področju protiminske in balistične zaščite. Svoje pandurje nameravajo Američani zamenjati do leta 2023.