Tuljenje siren

VIDEO: Tako so v Mariboru opravili z 250- in 500-kilogramsko bombo

J.P.
5. 11. 2019, 12.42
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 14.47
Deli članek:

Dobra dva tedna sta minila, odkar so na dveh gradbiščih v Mariboru odkrili letalski bombi iz druge svetovne vojne. Prvo so uničili v četrtek, drugo v nedeljo.

Bobo
Detonacija druge mariborske bombe.

V četrtek onesposobljenja 250-kilogramska bomba je bila najdena na gradbišču za največjim mariborskim nakupovalnim središčem; poltonska, s katero so strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi opravili v nedeljo, pa je bila najdena na gradbišču ob železniški progi v bližini glavne avtobusne postaje.

STA
Akcija odstranjevanja letalske bombe iz II. svetovne vojne.

V obeh primerih sta bili potrebni evakuaciji z območja 300 metrov okoli mesta najdbe, le da so v primeru močnejše od obeh bomb odgovorni dodatno določili še 600-metrski pas zaklanjanja, kjer je veljala prepoved gibanja na prostem. Svoje domove je moralo zapustiti okoli tisoč ljudi. Onesposobili so jo na kraju samem – spustili so jo v jamo pod nasipom, kjer so se je lotili bombni tehniki. Ti so se prvotno odločili za nadzorovano postopno sežiganje eksploziva, a jim je nato vžigalnik uspelo onesposobiti. 

Pri odstranjevanju obeh bomb je sodelovalo okoli 270 ljudi, od gasilcev, policistov, železničarjev in predstavnikov nekaterih občinskih služb.

Na območju Maribora je po nekaterih ocenah še vedno okoli 200 neeksplodiranih zavezniških bomb. Mariborska občina se bo zato lotila priprave natančnejšega načrta ukrepanja za podobne primere.