Orban in Šarec

FOTO: Govorica telesa? Dolgčas, zabava in manko samozavesti

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
2. 11. 2019, 21.05
Posodobljeno: 2. 11. 2019, 21.51
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič.

STA
Viktor Orban

Tokrat je pod drobnogled vzel obisk premierja Marjana Šarca pri madžarskem premierju Viktorju Orbanu.

Je s protokolom vse okej? Roke v žepih, rahel dvig ustnice na eni strani in sproščena nevtralna drža telesa kažejo, da se Orban rahlo dolgočasi med čakanjem in mogoče celo nekoliko zabava, ker se uvodni protokolarni del, to je prihod gosta, nekoliko vleče.

STA
Marjan Šarec, Viktor Orban

Umirjeno, ponosno in strumno. Pregled častne čete obeh glavnih akterjev protokola kaže na resnost in spoštovanje zaupane jima vloge predstavnikov svojih držav.

STA
Marjan Šarec, Viktor Orban

Pomanjkanje samozavesti v gosteh. Medtem ko pri Orbanu lahko opazimo sproščenost in občutek nadzora nad situacijo (na mizo položene dlani, naprej odrinjene prekrižane noge ...), pri Šarcu lahko spremljamo rahel manko samozavesti, ki se izravnava skozi željo predvsem biti razumljen kot iskren sogovornik (glava naprej, podpora z dlanjo, ozko nevtralno postavljena stopala ...).

STA
Marjan Šarec, Viktor Orban

Nevtralno in rutinirano. Protokolarno fotografiranje, kjer lahko pri Šarcu opazimo nekoliko bolje izraženo zadovoljstvo na obrazu, pri Orbanu pa popolnoma nevtralno, rutinirano držo pred fotografskimi objektivi.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.