Vlada brez podpore Levice?

»Težko si 'antisistemski' in 'protesten', če si v resnici 'pri vladi'«

Simon Rosc
2. 11. 2019, 20.17
Posodobljeno: 2. 11. 2019, 21.41
Deli članek:

Pretekli teden se je znova zaostrilo sodelovanje med stranko Levica in koalicijo. Pri tem je vsaka stran ostala na svojem bregu, zato smo vas ta teden spraševali, ali pri zaostrovanju sodelovanja podpirate stranko Levica.

Bobo
Ali lahko vlada nadaljuje brez podpore stranke Levica?

Stališče koalicije je, da je sodelovanje z Levico na slabi točki ter da tak način sodelovanja, kot ga imajo, ni primeren za manjšinsko vlado. V LMŠ tudi ne vidijo potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum. Na podlagi tega je sledil tudi odziv Levice, kjer pravijo, da način delovanja koalicije in izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno. »Če ni volje za spoštovanje dogovorov in glede na ukrepe v zadnjem času, bodo zelo težko še naprej na kakršenkoli način sodelovali,« je dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Ker je to le eden od številnih konfliktov med Levico in koalicijo, smo vas spraševali, koga podpirate vi, in objavljamo rezultate. Z komentar pa smo zaprosili še politična analitika Aleša Mavra in Sebastjana Jeretiča.

Aleš Maver:

Primož Lavre
Dr. Aleš Maver

Ne bi rekel, da je način sodelovanja med Levico in koalicijo kaj posebnega glede na primerljive manjšinske vlade iz tujine. Razlika je morda v tem, da se je Levica do zdaj profilirala kot »antisistemska«, »protestna« stranka, ki lahko samo kot taka tudi raste ali celo zgolj obdrži doseženo raven volilne podpore. Zelo težko pa si »antisistemski« in »protesten«, če si v resnici »pri vladi«. Poleg tega ne smemo pozabiti, da je vseh pet, celo šest strank, ki podpirajo vlado, v bistvu del precej monolitnega bloka, znotraj katerega se razlike med posameznimi členi zlahka zabrišejo in postanejo za volivca neprepoznavne, kar pomeni, da lahko ena stranka močno zraste, ostale (ali vsaj nekatere) pa povsem izginejo. To se sicer Levici še ne dogaja, vendar je očitno, da trenutno nima večjih možnosti za pomembnejši preboj, celo dosežek iz leta 2018 bo težko obdržala. V tem smislu tudi mislim, da ne bi iztržila več, če bi bila formalno del vlade, saj bi bil problem ohranjanja lastne istovetnosti v tem primeru še izrazitejši, kot je. Težava zanjo je tudi, da njena podpora za obstoj vlade pri sedanji politični matematiki dejansko ni nujna. Čeprav je za Šarčevo koalicijo iz ideoloških razlogov bolj zaželen partner od Nove Slovenije in SNS, smo videli, da lahko SNS v vsakem trenutku vskoči kot zamenjava za pridobivanje potrebnih glasov. Menim pa tudi, da je vsaj del NSi naklonjen bolj poglobljenemu sodelovanju s koalicijo, čeprav se prav ob primeru Levice kaže, da je bil pomislek proti vstopu v koalicijo, češ da bodo v njej zamenljivi, popolnoma upravičen. 

Sebastjan Jeretič:

Primož Lavre
Sebastjan Jeretič

Že ob oblikovanju vlade je bilo jasno, da je koalicija sestavljena na silo samo zato, da ne bi vlade vodila Janez Janša in SDS. In že takrat je bilo jasno, da bo to ena najtežjih koalicij do zdaj, predvsem zaradi razpršenosti moči na 5 + 1 stranko. Sicer je razen nekaj liberalnih posameznikov koalicija večinoma socialistična in težava niso ideološke razlike, temveč predvsem sposobnost poiskati uresničljive rešitve na podlagi te ideološke enotnosti. 

Kot je bilo pričakovati, se je izkazalo, da je največja težava prav Levica, ki je dobila privilegiran položaj brez dejanske odgovornosti, in si je zato lahko privoščila radikalno delovanje in izsiljevanje vlade tudi takrat, ko so številke in dejstva neizprosno proti njihovim idejam. Na začetku mandata je vlada sicer popustila pri vseh zahtevah Levice in si tako kupila mir, sčasoma pa je tudi ministrom postajalo jasno, da z uresničevanjem vsake kaprice Levice rušijo stabilnost svojih sistemov. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo počilo. In verjetno je za Slovenijo bolje, da je počilo pred morebitno gospodarsko krizo, ko bi sledenje Levici verjetno vodilo v podobno katastrofo, kot je bilo soočenje s prejšnjo krizo s strani vlade Boruta Pahorja.

Vlada lahko nadaljuje tudi brez podpore Levice, če bo predsednik vlade povrnil avtoriteto, ki so mu jo v prejšnjih mesecih dajale raziskave javne podpore, ki pa počasi usiha. Zanj bo zelo pomembno premostiti sedanjo politično krizo in preživeti napade, vezane na kadrovanje v državnem gospodarstvu in tajnih službah. Samo če si bo povrnil javno podporo, bo lahko zagotavljal koalicijsko disciplino, sicer ga bodo začeli najedati tudi drugi koalicijski partnerji. Glede na razmerja moči v parlamentu je njegova edina moč potencial na prihodnjih volitvah. Če ni tega, tudi strahu ne bo. 

REZULTATI ANKETE:

Ali podpirate stranko Levica pri zaostrovanju pogojev sodelovanja s koalicijo?

Podpiram – 29,4 %

Načeloma podpiram, vendar bi morali sprejemati tudi kompromise – 15,5 %

Ne podpiram – 55,1 %