Slovenija

Sum kaznivih dejanj goljufije pri projektu SRIPT: tudi zoper direktorice Turistične gostinske zbornice

A.S./STA
30. 10. 2019, 13.37
Posodobljeno: 30. 10. 2019, 13.40
Deli članek:

Gospodarsko ministrstvo je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper Turistično gostinsko zbornico Slovenije, njeno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe, vpletene v zadevo.

STA
Direktorica Turistično-gostinske zbornice Slovenije Klavdija Perger

Ministrstvo je pri preverjanju izpolnjevanja pogodbe o sofinanciranju projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT) junija letos zaznalo okoliščine, na podlagi katerih je vložilo naznanitev suma izvršitve omenjenih kaznivih dejanj.

"Država ima interes, da področje raziskav in razvoja v turizmu ohranja in še naprej podpira, vendar mora biti izvajanje tovrstnih projektov skladno s slovensko in evropsko zakonodajo. Od tega je tudi odvisna možnost nadaljnjega sofinanciranja raziskav in razvoja na področju turizma s strani ministrstva," so zapisali v sporočilu.

Če se bodo sumi glede nezakonitosti izvajanja projekta SRIPT izkazali za upravičene, bo ministrstvo "izvedlo ustrezne sankcije in sprejelo usmeritve za nadaljnja ukrepanja".

Zbornica je projekt SRIPT prijavila na razpis za podporo strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom na prioritetnih področjih pametne specializacije iz leta 2016. Ministrstvo je z njo aprila 2018 sklenilo pogodbo o sofinanciranju, na podlagi katere je prejela 390.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Zbornica mora skladno s pogodbo o sofinanciranju ministrstvu predložiti zahtevke za izplačilo, ki morajo vsebovati dokazila o izvedenih aktivnostih in nastalih stroških. Ministrstvo na podlagi zahtevkov zbornici izplača sredstva. Zbornica je do 22. oktobra letos v prvi in drugi fazi izvajanja SRIPT prijavila za nekaj manj kot 625.000 evrov upravičenih stroškov, za kar je od ministrstva prejela sofinanciranje v vrednosti okoli 302.000 evrov.

Namen SRIPT je povezovanje različnih deležnikov iz gospodarstva in razvojno-raziskovalne sfere ter spodbujanje povečanih skupnih vlaganj podjetij v razvojne projekte na področju trajnostnega turizma. Strateško partnerstvo so oblikovali na podlagi izraženega interesa turističnega gospodarstva, ki je koordiniranje SRIPT zaupalo Turistično gostinski zbornici Slovenije. Poleg nje v projektu sodeluje še 35 gospodarskih družb in osem negospodarskih subjektov.

Pergerjeva - ki je bila, takrat še s priimkom Markež, poslanka SMC in tudi ministrica za izobraževanje, a je morala položaj ministrice po nekaj dneh zapustiti, ko se je izkazalo, da je njena magistrska naloga plagiat - je bila po informacijah spletnega portala Požareport minuli petek odstavljena kot koordinatorka SRIPT. Že prej je po navedbah portala kot predsednik SRIPT odstopil prvi mož družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, ki je sicer ostal podpredsednik zbornice.

Med sodelavci pri projektu je bila tudi sedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Požareport piše, da Pivčeva, ki naj bi za delo pri projektu prejela okoli 35.000 evrov bruto honorarja, svojega dela pri projektu "dejansko sploh ni opravila, vsaj v celoti ne, in da si je - ob pisanju poročila in obračunavanju honorarjev - nesramno prisvojila tuje delo oziroma opravljeno delo drugih sodelavcev na projektu". Pri tem naj bi po navedbah portala celo šlo za ponarejanje, krajo intelektualne lastnine in goljufijo.

Pivčeva pa v odzivu, ki so ga danes STA posredovali z ministrstva za kmetijstvo, pojasnjuje, da je njeno svetovanje zajemalo vsebine na področju poznavanja projektnih okolij na nacionalni in mednarodni ravni, nacionalnih in EU programov za financiranje znanstveno raziskovalnih in razvojnih projektov.

"Strokovne podlage in gradiva je za svoje delo pripravljala sama in z njimi seznanjala koordinatorja in konzorcij," trdi Pivčeva in dodaja, da je pri pripravi in pregledih pripravljenih dokumentov zbornice, ki se nanašajo na raziskave in razvoj ter vsebine mednarodnih povezav in projektov, "odigrala ključno vlogo s svetovanjem in oblikovanjem vsebin, ne samo za koordinatorko, ampak tudi za celovito povezovanje partnerskih mrež in povezovanje vsebin vključenih partnerjev".