Titan industrije Henry Ford je nekoč dejal: »Pripravljen sem položiti račune za vsak dan svojega življenja, vendar me ne sprašujte, kako sem naredil prvi milijon.«

S tem navedkom bi lahko povzeli stališča poslanke SD Meire Hot, ko jo kdo povpraša o družinskem ozadju. O svojem stricu Vejsilu Hotu ne govori rada, je pa pogosto deležen njene podpore. V intervjuju za Reporter je dejala, da se stranka SD ne vtika v njeno osebno življenje, prav tako je ne zanimajo lažne vesti. Glede strica jasno pove, da nima težav z zakonom, in to utemelji z dejstvom, da ni bil še nikoli obtožen kaznivega dejanja. 

Njen stric kralj Portoroža?

Bilo je pred nekaj leti, ko naj bi vidno okajeni Vejsil Hot začel kričati na policista in ju žaliti med opravljanjem rutinske kontrole gostinskega lokala Pergola v Portorožu; lokal je, po poročanju Reporterja, kot številni drugi lokali v neposredni ali posredni lasti podjetnika Hota. Zaradi Hotovega nasilništva policistoma ni preostalo drugega, kot da uporabita silo in ga vklenjenega odpeljeta na hladno v pripor. 

Pred razpletom dogodka je ob boku Vejsilu stala Meira, tedaj podžupanja Pirana. V izjavi za Primorske novice je slednje potrdila in dodala, da med postopkom ni niti enkrat izpostavila, da je piranska podžupanja, saj da je na kraj prišla dobronamerno kot Hotova pravna pooblaščenka.

hotel oltra-pl
Primož Lavre
Hotel Oltra, ena od nepremičnin v lasti družine Hotovih. Podjetje je v stečaju.

Popovič mu je pripisal dve trupli

»Ta Vejsil Hot je zelo znana oseba na Primorskem, njemu pripisujejo, njegovo breme sta dva mrtva, dva ubita človeka, to je zelo resna zadeva,« se je v predvolilni kampanji leta 2014 pridušal nekdanji koprski župan Boris Popovič.

Hotu je pripisal dva nikoli pojasnjena umora. Milka Mlakarja, ki so ga našli ustreljenega leta 1995, in Radivoja Bednarika leta 2007. V slednjem primeru se, uradno, ni zgodil umor, policisti so zaključili, da je šlo za samomor. Pri tem nismo dobili dobrih utemeljitev, kako se je Bednariku uspelo hkrati ali v določenem vrstnem redu obesiti s kravato in ustreliti v zatilje, smo izvedeli od vira, ki je bil Bednariku blizu.

Hot je Popoviča zaradi teh javnih obtožb uspešno tožil. »V postopku se je izkazalo, da so bile Popovičeve trditve v resnici govorice, ki jih je raznašal naprej, ne da bi se prepričal, ali so resnične,« je sodbo utemeljilo koprsko sodišče in Popoviču naložilo plačilo deset tisoč evrov odškodnine zaradi žaljivih in neresničnih izjav. Popovič izjav ni želel preklicati in se javno opravičiti, Hot ga je zato konec lanskega leta začel rubiti.

meira hot bossman ms
Mediaspeed
Meira Hot v družbi piranskega župana Petra Bossmana.

Poročil Mlakarjevo vdovo

Hot je z Mlakarjem povezan tudi prek svoje nekdanje žene, ki je bila nekoč žena Mlakarja. Zakon Danijele Mitrović (dekliški priimek) in Hota se je za slednjega končal najprej na intenzivni negi, za oba pa nato na sodišču. Mitrovićeva je namreč Hota leta 2006 pri visoki hitrosti zbila z avtomobilom znamke Audi Q; potem ko ga je dobesedno povozila, pa se je nesrečni Hot še zataknil pod podvozje avtomobila, in tako ga je za seboj vlekla še 21 metrov, nakar ga je prevozila z zadnjim desnim kolesom avtomobila. Po dejanju se je odpeljala v prestolnico in se predala ljubljanskim policistom. Zakaj se ni predala lokalnim, ni bilo pojasnjeno.

Vejsilova bivša živa, a se ne ve, kje je

Na sojenju je Mitrovićeva trdila, da sta se s Hotom vračala domov, ko naj bi jo fizično napadel in ji močno zagrozil. Leta 2011 je bila obsojena na dve leti in pol zapora, v ponovljenem sojenju se je mnenje drugega izvedenca cestnoprometne stroke povsem nagnilo na stran obtožene. Državno tožilstvo je obtožnico zato umaknilo, saj je izvedenec presodil, da Mitrovićeva ni mogla preprečiti povoženja Hota.

Mitrovićeva zdaj toži državo, saj da je bila neupravičeno priprta pet mesecev in pol. Njena odvetnica Monika Mavsar nam je pojasnila, da je že padla vmesna sodba, sporna je le še višina odškodninskega zahtevka. Mavsarjeva trdi, da ima informacijo, kje se gospa nahaja, vendar je ne bo posredovala javnosti.

Vsaka sled se je izgubila tudi za mamo Meire Hot – Rozalijo. Iz zakona z Meirinim očetom Mehmedom ima Meira še dva sorojenca, Tita in Marka

stara oljka-pl
Primož Lavre
Gostilna Stara Oljka, domnevno v posredni lasti Vejsila Hota.

Uspešno posluje z blokiranimi računi

Uradno sta prav onadva vpisana kot lastnika več podjetij, ki obvladujejo nepremičnine, s katerimi naj bi na Obali v končni instanci upravljal Vejsil Hot. Podjetja so trenutno večinoma v stečaju ali likvidaciji. Iz podjetja Veda Invest (v stečaju) je Vejsil Hot kot ustanovitelj izstopil leta 2007, Meira Hot pa 2011. Iz tega podjetja leta 2012 z izčlenitvijo ustanovijo podjetje Hotel Oltra, iz katerega Vejsil Hot kot ustanovitelj izstopi leta 2013. Tudi to podjetje je trenutno v stečaju.

Trenutno je Vejsil Hot lastnik podjetja Piperis, ki ga v pravnem prometu zastopa Tito Hot. Podjetje je imelo zaradi neplačevanja davkov kar 365 dni blokirane račune, status davčnega neplačnika pa se je za podjetje zaključil šele konec avgusta.

Po podatkih s portala Gvin je podjetje lani razpolagalo s poldrugim milijonom sredstev, večinoma v obliki nepremičnin, pol milijona sredstev pa je imelo v dolgoročnih finančnih naložbah. Osnovna dejavnost podjetja je oddajanje lastnih in najetih nepremičnin, iz tega naslova pa je podjetje lani ustvarilo 320 tisočakov dobička.

Meira Hot je v intervjuju za Reporter pojasnila, da nastopa kot samostojna oseba, zato naj se medij osredotoči nanjo. Glede strica Vejsila je povedala le, da je »izjemno uspešen poslovnež v izjemno zahtevnem gospodarskem okolju«. 

meira sd
STA
Meira Hot v druščini socialdemokratov.

Stranka SD spoštuje njeno zasebnost

Kako so Hotovi prišli do svojega prvega milijona, ne zanima niti stranke Socialnih demokratov, je razkrila Meira Hot. »Stranka spoštuje mojo zasebnost in se ne ukvarja z mojimi sorodstvenimi razmerji. Prav tako je ne zanimajo lažne vesti,« je poslanka SD pojasnila, da jo je stranka sprejela kot nepopisan list.

Kot svoje osnovno poslanstvo v državnem zboru razume zastopanje pravice lokalne skupnosti do urejanja lastnega prostora. Po njenem mnenju si je to pravico povsem prisvojila država, dejstvo, da se njena družina ukvarja z nepremičninami, pa se ji ne zdi sporno, saj da to zastopstvo ni povezano z interesi njene družine. »Moje politične odločitve izvirajo izključno iz javnega interesa in temeljijo na mojem znanju in poznavanju problemov, ki jih rešujem,« je dejala v pojasnilo.

Ni razkrila izvora svojega premoženja

Poslanci in javni funkcionarji morajo Komisiji za preprečevanje korupcije predložiti izjavo o svojem premoženju. V preteklosti se je vzpostavila praksa, da nekateri poslanci to listino objavijo še javno. Socialni demokrati se za to letos niso odločili, pojasnili so namreč, da so to počeli v preteklosti, ko so bili med ostalimi strankami izjema, zato so končali tudi kot tarča očitkov.