Zavarovano

Ugotavljajo, kako bodo odstranili 250 kilogramsko bombo pri Europarku

G.G./STA
26. 10. 2019, 13.29
Posodobljeno: 26. 10. 2019, 18.19
Deli članek:

V Mariboru so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark danes dopoldne našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne.

PU Maribor
Junija 2017 je letalsko bombo 41-letni domačin iz Vurberka po izkopu pripeljal kar na dvorišče svoje stanovanjske hiše. Tudi ta bomba je bila težka slabih 250 kilogramov. Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je imela precej dela.

"Takoj ko smo bili obveščeni o najdbi, smo aktivirali vse ustrezne službe. Strokovnjaki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so že na terenu in izdelujejo podrobnejšo identifikacijo najdenega neeksplodiranega ubojnega sredstva," je popoldne v izjavi za medije povedala vodja mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. Po njenih besedah gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma.

Vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič je pojasnil, da preučujejo več scenarijev glede načina odstranitve bombe. Vse pristojne službe bodo v ponedeljek zbrali na skupnem sestanku in dorekli nadaljnje korake.

Podobnosti z Vurberkom

Kot trenutno kaže, bodo bombo onesposobili na mestu najdbe, zato bo najverjetneje treba izprazniti okolico. Zaenkrat še ni znano v kakšnem obsegu. "Strokovnjaki bodo dorekli možnosti, upoštevaje vse varnostne ukrepe, da bo to izvedeno varno kot že v primerih v preteklosti," je dejala Grilančeva. Na vprašanje, ali se lahko pričakuje podobno akcijo, kot je bila ob najdbi bombe poleti 2017 na Vurberku, je odgovorila: "Verjetno."

V bližini se nahajata največje mariborsko nakupovalno središče in Univerzitetni klinični center Maribor, ki danes delujeta nemoteno. Ali ju bo v času onesposobitve bombe treba izprazniti, še ni znano, vsekakor pa do tega ne bo prišlo pred ponedeljkovim sestankom.

Bomba ni nevarna, dokler se je ne premika

Civilna zaščita poziva javnost, naj se ljudje ne približujejo najdbi. "Do ponedeljka, ko bodo sprejete natančnejše odločitve, bo območje varovano. Naprošamo vse radovedneže, naj se ne zadržujejo tukaj in prihajajo fotografirati," je povedala Grilančeva.

Dokler se bombe ne bo dotikalo ali premikalo, ni nevarna.

Na gradbišču, kjer so našli bombo, gradi zasebni investitor trgovski center, nahaja pa se v neposredni bližini nekdanjih zaporov. Zapori so bili tam že v času Avstro-Ogrske. Na območju so po neuradnih navedbah v preteklosti že našli nekaj bomb, a so postopek onesposobitve izpeljali na drugi lokaciji.

Gradbišče je danes zavarovano z ograjo, tako da nihče ne more blizu, na kraju so tudi policisti.