Ne morejo se uskladiti

Nič se ni spremenilo, ne pozabite na premik ure

G.G.
26. 10. 2019, 08.55
Posodobljeno: 26. 10. 2019, 13.53
Deli članek:

Evropska komisija je pred letom in pol prenaglo in brez tehtnega premisleka odprla možnost, da se zaključi s premikanjem ure. Zdaj se države ne morejo uskladiti, tako da do nadaljnjega vse ostaja po starem. Ponoči bomo ob 3. uri urine kazalce prestavili za eno uro nazaj.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Evropski poslanci so februarja lani sprejeli resolucijo, s katero so od Evropske komisije zahtevali, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne. Čeprav so evroposlanci predlagali, da bi uro zadnjič premikali prihodnje leto, je sprejemanje nove ureditve v slepi ulici, saj se države niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali za poletni čas.

Spletno anketo, ki jo je ponudila Evropska komisija, je izpolnilo dober milijon ljudi, od tega več kot 90 odstotkov Nemcev, tako da ne moremo govoriti o reprezentativnem vzorcu. Večina se je sicer odločila za poletni čas, kar je smiselno in logično, saj ljudje s tem pridobijo dodatno uro svetlobe popoldan, kar je še zlasti pomembno jeseni in pozimi, ko je svetli del dneva krajši. In komu  pomladi in poleti koristi sonce ob četrti uri zjutraj? Našlo se bo nekaj "skrajnežev", večina pa takrat spi in bi raje izkoristila popoldansko svetlobo, čas, ki ga lahko skupaj z družinskimi člani izkoristijo za druženje na prostem. Če bi se zgodilo, da bi nam vsilili večni "zimski" čas, bi nam torej odvzeli uro popoldanske svetlobe, uro, ki jo lahko še izkoristimo za rekreacijo, druženje in delo na prostem. Na tem mestu ne vidimo, kako bi lahko različne institucije, strokovnjaki in ministrstva, ki zagovarjajo "kakovostno izkoriščanje skupnega družinskega časa", "ukvarjanje s telesno aktivnostjo", "skrb za zdravje", "preživljanje časa na prostem", sploh bile v dilemi, katero varianto izbrati. 

Nekatere države v Evropi, med njimi je tudi Ciper, ure že sedaj ne premikajo, poroča STA. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova. Prestavljanja urinih kazalcev sicer ne uporabljajo v vseh državah po svetu, pa tudi tam, kjer ga, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.

Slovenci smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo za eno uro naprej na poletni čas, smo dokončno določili leta 2006.