Sirija

Ruske sile že na poti na mejo s Turčijo

B.K./STA
23. 10. 2019, 17.27
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 17.31
Deli članek:

Ruske sile v Siriji so že prečkale reko Evfrat in so na poti na območje na severu Sirije, od koder so se umaknili sirski Kurdi. Tam naj bi v skladu z dogovorom s Turčijo prevzele naloge skupnih patrulj, poročajo ruski mediji.

Reuters
Ruska vojska. Fotografija je simbolična.

Za oblikovanje skupnih rusko-sirskih patrulj na zdaj izpraznjenem območju ob meji s Turčijo sta se v torek v Sočiju dogovorila ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan.

V skladu s tem dogovorom bodo pripadniki ruske vojaške policije in sirskih mejnih stražarjev "pospešili umik" sil sirskih Kurdov s 30-kilometrskega pasu ob meji s Turčijo. Za to bodo imeli nekaj več kot 150 ur, za kolikor je Turčija podaljšala premirje. Po tem obdobju naj bi skupni nadzor na tem območju v skladu z dogovorom med Putinom in Erdoganom prevzele rusko-turške sile.

Kot je za rusko televizijo Rosija-24 in tiskovno agencijo Tass potrdilo rusko obrambno ministrstvo, je konvoj ruske vojaške policije reko Evfrat prečkal opoldne po lokalnem času in nato nadaljeval pot proti meji s Turčijo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na vire iz vojske sirskega predsednika Bašarja al Asada, je konvoj že dosegel mejno mesto Kobane. Pretežno kurdske Ljudske obrambne enote (YPG) so to mesto spomladi leta 2015 po več mesecih krvavih bojev uspešno iztrgale iz rok džihadistov skupine Islamska država (IS).