Izredni odstrel

Lovci v Ljubljani ustrelili srni zaradi radiča

Žiga Kariž
23. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 01.24
Deli članek:

Zaposleni na psihiatrični kliniki v Ljubljani so pred dnevi dobili obvestilo, da se morajo v določenih obdobjih dneva izogibati gibanja na prostem, saj bo na območju klinike potekal lov.

profimedia
Srne so ogrožale pridelek radiča in zelja.

»Med 9.00 in 10.00 ter med 18.00 in 19.00 naj se pacienti zadržujejo na oddelkih, sploh pa je prepovedano, da bi hodili v bližini PST. Opozorite jih tudi na pokanje,« je zapisano na obvestilu, ki je marsikoga presenetilo. Ne nazadnje gre le za območje znotraj ljubljanske obvoznice, kjer je lov prepovedan, za območje, kjer poteka izredno občutljiva bolnišnična dejavnost, hkrati pa je to predel Ljubljane, kjer je v lepem vremenu izjemno veliko sprehajalcev.

Inšpektor dovolil odlov

V Sloveniji je več kot 20.000 lovcev, ki delujejo v 411 lovskih družinah, te pa so združene v 20 območnih zvez.

Informacijo smo preverili pri Zvezi lovskih družin Ljubljana. Pojasnili so, da na tem področju za divjad skrbi Lovska družina Pugled in da je to res območje, kjer je odlov prepovedan, razen če zanj ne izdajo posebne odločbe lovskega inšpektorja. Ob nadaljnjem preverjanju smo dobili informacijo, da je dejansko prišlo do odlova. Inšpektor za lov in ribolov Jernej Marolt, ki je izdal odločbo za odstrel srnjadi, je pojasnil, da so na območju drevesnice na ljubljanskem Studencu, ki jo upravlja Kmetijsko-gozdarski zavod Ljubljana, in v okolici psihiatrične klinike postavili začasne preže, lov pa poteka vsak večer tik pred mrakom, torej med 18. in 19. uro, na majhnem, izjemno omejenem območju. »Dobili smo obvestilo, da se na tem območju nahaja večje število srn, ki pa so se hranile tudi na bližnjih poljih, kjer se pridelujeta radič in zelje. Poljščine, ki zrastejo na 20–30 arih zemljišč, so lahko vredne tudi 8000 evrov, zato smo, da bi preprečili nastanek večje škode, dovolili odlov, ki bo trajal vse do konca novembra,« nam je povedal inšpektor Marolt. »Gre za ustaljeno prakso,« je dodal.

Facebook
Obvestilo, ki so ga prejeli zaposleni na kliniki.

Srna in mladiček

Do zdaj naj bi lovci odstrelili eno srno in enega mladička, kot rečeno, pa bo lov potekal še do konca novembra. Posebno odločbo naj bi ministrstvo za kmetijstvo izdalo tudi za območje Golovca, kjer za odlov skrbi Lovska družina Škofljica. Na tem območju naj bi živeli predvsem divji prašiči in srne, na območjBarja na drugi strani hriba pa tudi medvedi. Odstrel srn v Ljubljani je povzročil tudi novo razburjenje med nasprotniki lova, ki so svoje nestrinjanje že izrazili na družbenih omrežjih.

Izredni odstrel že lani

Čeprav je lov na območju našega glavnega mesta in tudi Golovca prepovedan že od leta 2008, so lovci kljub vsemu včasih prisiljeni poprijeti za orožje. Tako so lani na Hruševski cesti v neposredni bližini enega od vrtcev opravili odstrel srne. Tudi ta je morala v večna lovišča zaradi pritožb občanov, da uničuje pridelek.

Bobo
Na območju psihiatrične klinike je v času lova gibanje omejeno.