Gospa v rdečem

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

S.K.
22. 10. 2019, 20.20
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 20.52
Deli članek:

Ko je bila še učiteljica, je nad rdečo barvo navduševala tudi svoje učence.

Reuters
Zorica Rebernik v domačem okolju.

Upokojena učiteljica iz Bosne in Hercegovine je postala prava znamenitost kraja Breze v bližini bosanske Tuzle. Zorica Rebernik namreč že štiri desetletja zbira stvari rdeče barve, nekdaj je k oblačenju v rdeče spodbujala tudi svoje učence.

»Ko sem bila stara 18 ali 19 let, sem naenkrat začutila močno potrebo po nošenju rdeče barve. Ne vem, kako naj to strokovno pojasnim, lahko rečem le, da sem poslušala svoje telo. Ko sem našla rdeče oblačilo, sem morala imeti rdeče tudi vse drugo, kar nekako me je vse vezalo na rdečo barvo. Dokler nisem bila vsa v rdečem, preprosto nisem bila mirna,« je povedala Zorica.

Reuters
Zorica v svoji kuhinji.

Reuters
Ko je bila učiteljica je za rdečo navduševala tudi svoje učence.

Poroka in pogreb, vse v rdečem

Razkrila je tudi, da se svoji barvi ni želela odpovedati niti na svoji poroki, na kateri je nosila rdečo obleko. Rdečo si denimo obleče, ko gre na pogreb. Prav tako ničesar ne prepušča naključju, saj je sebi in možu že dala postaviti nagrobni kamen iz rdečega marmorja, ki ga je dala uvoziti iz Indije.

Kaj si o zadevi misli njen mož, tiskovna agencija Reuters ni zapisala.

Reuters
Iz Indije si je naročila rdeč marmor in sebi ter možu že postavila nagrobnik.

Reuters
Svoje rdeče artikle je zbirala kar 40 let.

Ves dom v rdečem

Oblačila v rdečem pa Zorici ne zadostujejo pri potešitvi svoje obsesije, v rdečo je namreč preuredila tudi ves dom. Med dekoracijami in pohištvom njenega doma ne sme biti niti odtenka katere druge barve. Če česar ne najde v svojih najljubših odtenkih, to poišče v tujini. Cena je ne zanima, zadeva mora biti rdeča.

Nošenje škrlatne barve ji daje moč, je še dodala Zorica. Zaradi svoje obsedenosti z rdečo, v katero vsako leto prebarva tudi ograje in vse v okolici svojega doma, je postala lokalna znamenitost svojega kraja.