Obetajo se gradbišča, zapore in druge nevšečnosti

Za kaj bo Mestna občina Ljubljana porabila 300 milijonov evrov?

P.K.
23. 10. 2019, 06.45
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 07.43
Deli članek:

V našem glavnem mestu se glede na načrte mestne občine tudi v prihodnje obetajo gradbišča in z njimi povezane zapore ter druge nevšečnosti. Precej bo v tem smislu živahno predvsem na območju vzhodnega dela Ljubljane.

sta
Tudi v letih 2020 in 2021 bo v glavnem mestu Slovenije kar nekaj gradbišč.

Ljubljanska mestna občina se je lotila obravnave osnutkov proračunov za leti 2020 in 2021. V tem obdobju načrtuje nekaj manj kot 400 milijonov evrov odhodkov, pri čemer namerava za naložbe skupaj nameniti 311,7 milijona evrov ali natančneje – to je razvidno iz osnutka proračuna za leto 2020 – za naložbe naj bi Mestna občina Ljubljana (Mol) namenila 154,3 milijona evrov, leta 2021 pa 157,4 milijona evrov. 

ZALOG – KANALIZACIJA

Nadaljeval se bodo že začet projekt urejanje kanala fekalne kanalizacije C0. Za tretjo fazo centralne čistilne naprave v Zalogu, kamor naj bi se prek omenjenega kanala C0 stekala tudi voda iz Medvod in Vodic, namerava mestna občina skupaj z evropskimi in državnimi sredstvi nameniti več kot 30 milijonov evrov.

TRŽAŠKA CESTA – KOLESARSKE PROGE

Občina bo nadaljevala urejanje kolesarskih poti. Poleg tistih na Dunajski cesti nameravajo rekonstruirati tudi kolesarske poti na Tržaški cesti. Prenovljene kolesarske površine pa naj bi dobili še Kajuhova ulica in ulica Ob Ljubljanici na Kodeljevem.

MOSTE – CESTE IN MOST

Na področju vzdrževanja in gradnje cest med drugim izstopajo gradnja zahodne industrijske ceste in dela južne industrijske ceste v Zalogu, ureditev Ceste španskih borcev ter dokončanje mostu v parku Muste, ki bo predvidoma čez dve leti Štepanjsko naselje povezal s Fužinami.

mol
V naslednjih dveh letih bo nastal most čez Ljubljanico, ki bo Štepanjsko naselje povezal s Fužinami.

TRG REPUBLIKE – PRENOVA

Prenova se med drugim obeta Trgu republike na območju med Cankarjevim domom, stolpnicama NLB banke in TR3. V prihodnjih dveh letih bo Mol za to prispevala 1,9 milijona evrov.

KRIŽANKE – REKONSTRUKCIJA

Na področju kulture bo Mol dva milijona namenila za rekonstrukcijo Križank, 1,9 milijona evrov za rekonstrukcijo Šentjakobskega odra, še en milijon in pol pa za prenovo Vile Zlatica oziroma Hribarjeve vile ob južnem vznožju Rožnika. To famozno stavbo, nekoč v lasti ljubljanskega župana Ivana Hribarja, je zob časa že močno načel.