Slovenija

Do potrdila o nekaznovanosti končno enostavneje

G.G./STA
22. 10. 2019, 12.32
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 12.43
Deli članek:

Potrdilo o nekaznovanosti je po novem mogoče v elektronski obliki pridobiti preko portala eUprava, so zapisali na pravosodnem ministrstvu.

M24
Fotografija je simbolična

Elektronsko vročanje negativnih potrdil bo za ministrstvo cenejše, postopek pridobivanja potrdil pa bo hitrejši tudi za državljane.

"Navedeno ne predstavlja rešitve za potrdila, ki jih državljani potrebujejo za uveljavljanje pravic v tujini, tudi sicer pa bo potrdilo prejeto preko eUprave možno predložiti organom le v digitalni obliki, saj bo potrdilo v tovrstnih primerih podpisano s kvalificiranim digitalnim potrdilom uradne osebe organa," so ob tem zapisali na ministrstvu.

Potrdil, da je oseba zabeležena v kazenski evidenci, zaenkrat ne bodo elektronsko vročali, saj portal eUprava tega še ne omogoča. V skladu s pravilnikom o kazenskih evidencah se v primerih, da je oseba vpisana v kazenske evidence, potrdilo vroči osebno oziroma vroči v varni elektronski predal.

Na eUpravi je že od marca mogoč vpogled v skupno evidenco kazenskih točk v cestnem prometu. Ta je od tedaj zabeležila že skoraj 60.000 ogledov. Na pravosodnem ministrstvu obljubljajo, da bodo storitve eUprave še posodabljali.