Odlikovanji Slovenkama

Podelitve odlikovanj tujih držav državljanom Slovenije mora odobriti vlada RS

G.P.
22. 10. 2019, 21.00
Deli članek:

Načelnico generalštaba slovenske vojske Alenko Ermenc in strokovno sodelavko avstrijskega ministrstva za znanost in raziskovanje Jano Kolar želita z državnima odlikovanjema odlikovati dve tuji državi. Ermenčevo Brazilija, Kolarjevo pa Avstrija. Vlada Marjana Šarca je odobrila obe odlikovanji.

Silva Eöry
Fotografija je simbolična.

Da, vlada Republike Slovenije mora po zakonu odobriti vsa odlikovanja slovenskim državljanom, ki jim želijo časti podeliti tuje države. Seveda če gre za državne uslužbence oziroma ljudi, ki delujejo v drugih javnih oziroma državnih službah tujih držav.

Zakaj »žegen« vlade RS?

Na prvi pogled se zdi nerazumno, kaj ima slovenska vlada pri tem, če želijo državljanu Slovenije državno odlikovanje podeliti denimo Estonija, Francija ali Ekvatorialna Gvineja, Sudan, Severna Koreja in drugi. A vladna odobritev odlikovanj, ki jih Slovencem želijo podeliti tuje države, zadeva prav odlikovanja, ki bi jih denimo želela podeliti katera izmed naštetih držav.

Dimitrij Rupel, dolgoletni slovenski zunanji minister, je sicer najprej poudaril, da vlada potrjuje samo predlagana tuja odlikovanja za slovenske državljane, ki so vpeti v državno upravo, za odlikovanje nekega obrtnika, ki bi mu državno odlikovanje želele podeliti Gvineja Bissau ali ZDA ali Nemčija, pa vlada ne bi dajala »zelene luči«.

STA
imitrij Rupel, dolgoletni zunanji minister, je povedal, da je vladna odobritev tujih odlikovanj državljanom Slovenije normalna.

Rupel je pojasnil, da je razlog, zakaj mora za nosilce funkcij javne uprave odlikovanje tuje države potrditi vlada, zakon, ki zahteva prav to. Po njegovem prepričanju to niti ni tako napačno in hkrati tudi dodaja, da je to praksa po večini zahodnih držav, če gre za odlikovanje nekega uradnika.

Preventiva države

»To je nekakšno zavarovanje, če bi denimo Severna Koreja ali pa Kuba želeli odlikovati nekega državnega uslužbenca ali koga, ki je službeno povezan z državo,« pojasni Rupel in dodaja: »Tudi države, ki podeljujejo odlikovanja, se pozanimajo, predvsem zato, da ne bi spravile s svojim odlikovanjem države, iz katere prihaja potencialni odlikovanec, v zadrego, če je oseba denimo neprimerna. Te odobritve odlikovanj niso nič nenavadnega,« sklene Rupel.

STA
Načelnico generalštaba slovenske vojske Alenko Ermenc bo odlikovala Brazilija.