Indijansko poletje

»Poletje« vztraja globoko v jesen, nič še ne kaže na obrat, »zapeklo« bo tudi do 25 stopinj Celzija

S.R.
21. 10. 2019, 08.11
Posodobljeno: 21. 10. 2019, 08.52
Deli članek:

Po manjši in krajši ohladitvi na začetku meseca, ki bi ji resnici na ljubo težko rekli ohladitev, saj se je vendarle že začela jesen, nad našimi kraji večji del oktobra vztraja toplo, »poletno« vreme.

Profimedia
Čaka nas še najmanj en teden "poletja".

Nič kaj ne kaže, da se bi to v naslednjih dneh spremenilo. Že več kot en teden se soočamo s povprečnimi dnevnimi temperaturami, ki so precej višje od dolgoletnega povprečja za ta čas. Po podatkih spletišča Accuweather so te višje tudi za do 5 stopinj Celzija. Nič drugače ne bo danes.

Accuweather
Razlika med dnevnimi temperaturami in dolgoletnim povprečjem od 6. do 21. oktobra 2019 (od 21. oktobra naprej gre jasno zgolj za napoved.)

Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje sončen in za ta čas zelo topel dan. Nekaj oblačnosti in tudi dežja je možno v osrednji Sloveniji in na severozahodu države, a se bo tudi tam razkadilo, popoldne pa zjasnilo. Veter bo oslabel, ponekod pa bo pihal jugozahodnik, ki bo popoldne slabel. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 19, drugod od 21 do 25 stopinj Celzija. 

Jutri bo precej jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju do 15, najvišje dnevne od 20 do 25 stopinj Celzija. V sredo in četrtek bo precej jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Še bo toplo.

Meteorologi, ki se zavedajo števila in kompleksnosti med seboj prepletenih dejavnikov, ki vplivajo na vreme, se dolgoročnejših napovedi običajno ogibajo oziroma so pri napovedovanju najmanj previdni. Če tako verjamemo modelski napovedi agencije Arso, bo na ohladitev treba počakati še najmanj do torka naslednji teden, ko naj bi se nad naše kraje vrnilo za ta čas nekoliko bolj »normalno« vreme.

arso
Napoved za torek popoldne.