Prodaja potoka

Bolj kot zaslužka si želijo urejenosti

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
18. 10. 2019, 20.24
Deli članek:

Ker so stanovalci, ki v Hajdošah stanujejo neposredno ob potoku, izkazali interes za njegov nakup, so se na občini odločili, da ga prodajo. Gre za 1016 kvadratnih metrov površine, zanj pa bodo iztržili okrog pet tisoč evrov.

Č.G.
Okolica potoka je trenutno neurejena.

»Tisti, ki so neposredno ob tem zemljišču, so izkazali interes za nakup. Glede na to, da je bila do zdaj lastnica občina, to območje ni bilo urejeno. Del se je uporabljal za kanalizacijski sistem, preostalo pa je bilo zaraščeno. Najbolj smiselno je, da se to proda tistim, ki so neposredni sosedje in bodo za to vzorno skrbeli,« je odločitev za odprodajo argumentiral župan Občine Hajdina Stanislav Glažar.

OSNOVNI NAMEN NI ZASLUŽEK

Predlog je predstavil tudi občinskemu svetu, ki glede tega ni imel pomislekov in je prodajo potrdil.

Cena po kvadratnem metru površine znaša med 4,6 in 5,75 evra. Skupno območje, za katerega je občinski svet tokrat sprejel sklep, meri 1016 kvadratnih metrov, kar pomeni, da bodo, če se bodo za nakup odločili vsi, ki ob potoku stanujejo in so izkazali to namero, iztržili okrog 5000 evrov. A kot poudarja župan, osnovni namen odprodaje ni zaslužek: »Enostavno želimo, da je to območje urejeno.«

ŠEST INTERESENTOV

Da bi omenjeno zemljišče, gre za osem parcelnih številk, lahko sploh prodali, je občinski svet moral sprejeti sklep o ukinitvi statusa javnega dobrega. S tem ko so nepremičnine izvzeli iz javnega dobrega, v naravi več ne služijo temu namenu in so lahko zasebna lastnina. Omenjena zemljišča bo kupilo predvidoma šest posameznikov, občinska uprava pa si je o tem pridobila mnenje vaškega odbora. Tudi ta je s prodajo soglašal.

Svetnik Janko Merc sicer predlaga, da se namera o prodaji objavi tudi v občinskem glasilu in da se tudi preostale občane pozove, da izrazijo interes, če so v podobni situaciji. Glažar se sicer s tem predlogom strinja, a kot pravi, gre po večini za državno lastnino.