PP Ljubljana Moste

FOTO: Policist leta 2018 je pogumni Mihael Berlic, ki je samo z rokami obvladal oboroženega roparja

J.P.
18. 10. 2019, 08.22
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 08.26
Deli članek:

Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je predvčerajšnjim potekal 4. dan nacionalne varnosti, na katerem so podelili tudi priznanje za Policista leta 2018.

PU Ljubljana
Berlic je odšel plačat račune in mimogrede ustavil še s pištolo oprtanega specialnega povratnika.

Laskavi naslov je pripadel Mihaelu Berlicu iz Policijske postaje Ljubljana Moste. Kot so zapisali na Policiji, se Berlic v lanskem letu ni izkazal le v službi, "ampak tudi v zasebnem času, ko je zadržal roparja bančne poslovalnice v Ljubljani".

Razbita arkada

Berlic je marca lani v poslovalnici Delavske hranilnice na Dunajski cesti v Ljubljani, ko ni bil na dolžnosti, obvladal in do prihoda policijskih patrulj zadržal takrat 44-letnega slovenskega državljana. Ta je s čelado na glavi in pištolo v roki – v nahrbtniku je imel še montirno železo, pripeljal se je s skuterjem – preplezal steklo nad blagajniškim pultom in iz blagajn odtujil več tisoč evrov. Medtem je Berlic druge stranske s kretnjami rok napotil iz prostora, nato pa poslovalnico skupaj z zaposlenim zapustil še sam. Ko je izstopil še oboroženi ropar, je Berlic zoper njega uporabil prisilno sredstvo, se identificiral kot policist in mu zaukazal, naj miruje. Takrat mu je ropar desno arkado poškodoval s prej omenjenim montirnim železom. Kri mu je dala dodatnega zagona – z glave mu je zbil čelado, da pa ga ne bi ugriznil, ga je z desno podlahtjo pritisnil ob tla in ga tako zadržal.

Specialni povratnik

Nepridiprav je na podoben način izvršil še tri rope: 20. oktobra predlani v isti poslovalnici, 5. januarja lani v poslovalnici SKB banke na Dunajski cesti in 22. januarja lani v poslovalnici Delavske hranilnice na Novih Fužinah. V štirih ropih je nabral za približno 50.000 evrov gotovine.