Ogorčeni odzivi

Koroška ne bo samostojna pokrajina?! Župan Raven: "Katastrofa in ponižanje, popolnoma brez poznavanja naše realnosti"

G.G.
17. 10. 2019, 18.06
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 19.48
Deli članek:

Ob predlagani razdelitvi v oči bode skupna Koroško-šaleška pokrajina.

Facebook
Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen.

Objavljen je najnovejši predlog razdelitve pokrajin. Predvidenih je deset pokrajin s posebnim statusom mestnih občin Ljubljana in Maribor. Predlagatelji so v eno pokrajino stlačili Koroško in Savinjsko-Šaleško.

Med prvimi se je odzval ravenški župan Tomaž Rožen. Na facebooku je zapisal, da so vsi dosedanji predlogi predvidevali Koroško kot samostojno pokrajino. Današnji predlog pa ga je "negativno presenetil in prizadel". Rožen je oster: "Katastrofa in ponižanje, popolnoma brez poznavanja naše realnosti, brez srca in iz udobnih foteljev svojih profesorskih soban. Bolj pišem, bolj mi je slabo... Verjamem, da nas državna politika ne bo pustila na cedilu. Brez Koroške ni Slovenije."

Podobnega mnenja je koroški poslanec SD Jani Prednik: "Koroška kot samostojna pokrajina s sedežem na Ravnah. Vsi ostali predlogi niso sprejemljivi."

Nezadovoljen je tudi velenjski župan Bojan Kontič. Za Večer je povedal, da je predlog nesprejemljiv. "Ta ideja o povezanih občinah pod Uršljo goro v principu ni nova, lahko bi načeloma tudi bila zanimiva, a je povsem nesprejemljiva. V Savinjsko – Šaleški želimo svojo pokrajino. Poleg tega je za Velenje nemogoče pristati, da bi bil sedež skupne pokrajine v Slovenj Gradcu. Predlog je vreden javne razprave, razgovora, lahko se pogovarjamo tudi o argumentu, da je vezni člen obeh regij tretja razvojna os – a če bodo pokrajine ustanavljali tako kot vzpostavljajo tretjo razvojno os, potem pokrajin ne bo. Pričakoval bi bolj vsebinsko razpravo o delitvi pristojnosti in nalog, ne pa razpravo, v kateri smo takoj prešli na sedeže. Temu bi lahko po domače rekli štrik za vrat," tako Kontić za Večer.