Tonin odobril

Kdo laže? Janša zahteva objavo svojega govora, v katerem naj bi grozil poslanki LMŠ

G.G./STA
17. 10. 2019, 17.38
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 18.07
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je zahteval umik oznake zaupnosti z njegovega govora na seji Komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs). Poslanka LMŠ Jera Korče mu namreč očita, da ji je grozil. Janša je to označil za laž.

Primož Lavre
Tonin je napovedal objavo dela Janševega govora.

Predsednik Knovsa Matej Tonin je danes napovedal, da bo umaknil oznako zaupno z dela torkove seje komisije, na katerem je očitani govor Janše. V enem delu bo po Toninovih navedbah Janšev govor anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi v luči vprašanja, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je pojasnil Tonin.

Primož Lavre
Poslanka LMŠ Jerca Korče.

Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč vnel besedni dvoboj med poslanko Jelko Korče in poslancem SDS Žanom Mahničem na družabnem omrežju Twitter, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS. "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je za želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ. Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

O pristijnosti nadzora nad Sovo

V zadnjih tednih odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Slednja namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem ne želi predati. Prepričani so, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor.

Tonin pa z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. Ocenjuje tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta.

Ob tem zagotavlja, da se Knovs ne bo poslužil pritlehnih iger, "tako kot kabinet predsednika vlade, ampak bo ta spor reševal po pravni poti". "Če tudi vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo celoten DZ in da ta o tem tudi razpravlja," je pojasnil in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali.

Tonin o skupni stvari Janše in Šarca

Tonin se je odzval tudi na sredin zapis Šarca na Facebooku, usmerjen zlasti proti njemu.

"Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da je tedaj, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, najbolj varno, da molči. Vse izrečene besede so lahko zelo težke in lahko pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje," je dejal Tonin. Ker imamo politični sistem, v katerem so odvisni drug od drugega, je tako pisanje po Toninovem mnenju lahko škodljivo.

"Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec," je še dejal Tonin in ugotavljal, da se to očitno pozna tudi po tem, da Šarčevo pisanje postaja vse bolj podobno Janševemu.