Babje poletje

V začetku prihodnjega tedna še topleje: ponekod več kot pet stopinj Celzija nad povprečjem

J.P.
17. 10. 2019, 15.17
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 16.46
Deli članek:

"Nad zahodno Evropo se zadržuje ciklonsko območje. Ob anticiklonu nad vzhodno Evropo nad naše kraje doteka topel sredozemski zrak. Podobna bo situacija tudi večji del prihodnjega tedna," napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Bobo
Večinoma suho obdobje nas čaka vsaj še teden dni.

Že več kot teden dni traja obdobje, ki je, upoštevaje dolgoletno povprečje, precej toplo. Kot napoveduje Agencija RS za okolje (Arso), bodo najvišje temperature ob koncu tedna v večjem delu države okoli 20 stopinj Celzija, na vzhodu tudi do 25 stopinj Celzija.

Jutri so sicer može padavine v zahodi in delu osrednje ter južne Slovenije, v soboto in nedeljo pa ponekod v zahodnih krajih. Še bo, kot jutri, pihal jugozahodnik.

Vsaj še teden dni

"Še za kakšno stopinjo topleje bo v začetku prihodnjega tedna, ko bodo temperature ponekod za več kot pet stopinj Celzija presegle dolgoletno povprečje. Deževna obdobja so bila v prvem delu jeseni kratka, večinoma suho obdobje pa nas čaka vsaj še teden dni. Nekaj padavin bo le v hribovitih krajih na zahodu," so napovedali vremenoslovci in dodali, da babje poletje, kot pravimo takšnemu toplemu in suhemu obdobju, ki sledi prvim jesenskim ohladitvam, običajno nastopi v drugi polovici septembra ali v oktobru.