Sinekura

Spet nenavadna koalicija SD in SDS

L.T.
17. 10. 2019, 20.10
Deli članek:

Pravosodna ministrica Katič še v drugo poskuša imenovati Zverovo za v. d. direktorice Študijskega centra za narodno spravo, za obdobje, ki ne bi bilo daljše od enega leta.

STA
Valič Zverova je žena evropskega poslanca Milana Zvera in članica izvršilnega odbora stranke SDS.

Predlog za podaljšanje mandata Andreje Valič Zver, sicer žene evropskega poslanca Milana Zvera (SDS), na mestu direktorice Študijskega centra za narodno spravo (ŠCNS), poskuša ministrstvo za pravosodje še v drugo spraviti čez sejo vlade. Ministrica za pravosodje Andreja Katič (SD) je to poskušala na sejo vlade uvrstiti že 29. avgusta, vendar je bila točka umaknjena z dnevnega reda. Slednje je razvidno iz dopisa kabinetu, ki ga hranimo v uredništvu.

STA
Študijski center za narodno spravo se nahaja na nekdanjem sedežu obveščevalne službe Udba. Valič Zverova gosti predsednika republike Boruta Pahorja.

Šteti so ji bili dnevi

Marca se je še zdelo, da so Andreji Valič Zver na mestu direktorice šteti dnevi, saj je vlada Marjana Šarca ŠCNS nameravala pripojiti Inštitutu za novejšo zgodovino, je poročal Reporter. Takrat je svet zavoda ŠCNS Valič Zverovi z vedejevstvom podaljšal mandat do avgusta letos, do takrat pa naj bi se izvedel razpis in imenovanje direktorja, ki mu na koncu postopka daje soglasje vlada, kar pa se ni zgodilo.

Valič Zverova je na čelu ŠCNS že vse od leta 2008, ko jo je na to mesto imenovala vlada Janeza Janše. Mandat ji je vnovič obnovila še leta 2013, tik pred koncem druge Janševe vlade. Z imenovanjem so takrat malce pohiteli, saj bi se Valič Zverovi mandat iztekel šele pol leta kasneje. Valič Zverova je sicer tudi članica izvršilnega sveta stranke SDS.

ŠCNS je bil ustanovljen na podlagi resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Sodeluje s podobnimi inštituti po Evropi, ZDA in Kanadi, združenimi v Platformo evropskega spomina in vesti, ki se prav tako ukvarja z raziskovanjem zločinov tako imenovanih totalitarnih režimov. Med temi so najbolj znani nemški Gauckov inštitut, ki se ukvarja z arhivi dokumentov tajne službe Stasi, in poljski Inštitut narodnega spomina.  

STA
Andreja Valič Zver (na desni) je na čelu ŠCNS že od leta 2008, zdaj jo na položaju ohranja socialdemokratska ministrica.

Nenavadna sinekura

Pri celotni zadevi je malce nenavadno, da se je socialdemokratska ministrica Katičeva odločila podaljšati mandat Valič Zverovi, glede na to, da je na ŠCNS precej kompetentnih raziskovalcev, ki bi lahko bili imenovani za polni mandat. Na ministrstvo smo se obrnili z vprašanji, ali agonijo z vedejevstvom podaljšujejo z namenom postopne pripojitve ŠCNS, in zakaj za mesto direktorja ne poiščejo koga drugega. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.