Znašli so se

FOTO: Kako so propadli mogotci reševali svoje hiše?

L.T.
16. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 20.34
Deli članek:

Kdor zna poiskati luknje v zakonu, se lahko nadeja, da uide tudi najdaljši roki zakona. Kako so to storili pogoreli tajkuni?

Google maps
Racmanovo graščino naj bi kupil z njim povezan odvetnik

Racmanova vila prodana sumljivemu liku

Sergej Racman, ki se uspešno izmika mednarodni tiralici, je po navedbah ostal brez svoje vile na ljubljanskem Rudniku. Vilo so na javni dražbi uspešno prodali za 1,57 milijona evrov, kar je daleč pod ocenjeno tržno vrednostjo in ne bo zadostovalo za poplačilo terjatev, ki jih do Racmana uveljavlja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Podjetje Auctor, katerega last je bila vila, namreč DUTB dolguje 2,3 milijona evrov.

Najboljšo ponudbo je oddal odvetnik Mirko Filipović; ta je na dražbi zastopal podjetje R. E. Invest, ki je bilo do pred kratkim prek veriženja podjetij v lasti Martina in Urbana Racmana, sorodnikov Sergeja Racmana.

Kordeževi ostanki ostankov hčerki

Nepremičnino Bineta Kordeža, padlega predsednika uprave Merkurja, ki je bil zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin obsojen na skupno kazen sedem let in šest mesecev, je kupila kar njegova hčerka. Nepremičnino je z darilno pogodbo na hčer Špelo prepisal že pred leti, vendar je to izpodbijal upnik – podjetje Merkur.

Aprila letos so polovico hiše prodajali na javni dražbi, po neuspelem prvem poskusu so izklicno ceno znižali za polovico, s 65 tisočakov na dobrih 37 tisoč evrov. Na dražbi je bila uspešna Špela Kordež, ki ji drugi dražitelji očitno niso hodili v zelje, čeprav so varščino za dražbo vplačali skupno štirje dražitelji.

Gre za ostanke ostankov Kordeževe lastnine. Razkošno vilo v Lescah so mu zasegle banke, tole družinsko hišo na Lancovem pa je leta 2012 z darilno pogodbo prenesel na hčerko.  

Google maps
Kordežovo nekdanjo družinsko hišo je na dražbi kupila njegova hčerka.

Zidar jesen življenja preživlja sam

Padli gradbeni baron Ivan Zidar (v osebnem stečaju) je z vpisi zemljiškega dolga zaščitil svoje nepremičnine pred upniki, a je pri tem pred vrata postavil svojo nekdanjo ženo Vincencijo Zidar. Propadli baron, ki je preveč bolan za sodne kalvarije, naj ne bi živel na Zelenovi ulici v Ljubljani, je pa tam zamenjal ključavnice in nekdanji partnerici onemogočil vstop v nepremičnino. Njen del nepremičnine naj bi od Vincencije odkupil Borut Brinšek, eden redkih zmagovalcev iz stečaja SCT.

Še pred tem je svoje družinske člane osumil domnevne tatvine kovčka z večjo količino gotovine. Ropa ni prijavil policiji, temveč je najel zasebnega detektiva, ki naj bi se njegove žene lotil z arhaičnimi metodami detektorja laži. Ženo naj bi seansi tega malodane srednjeveškega mučenja izpostavljal od tri do pet ur. Možakar stare šole.

sk
Hiša Ivana Zidarja

sk
Kje se skriva Zidar, ni jasno, jasno je le, da je prestar in prebolan, da bi odgovarjal.

Tovšakova ne živi več na Igu

Med tajkuni, ki so za svoja dejanja dejansko odgovarjali in služili kazen, je Hilda Tovšak, nekdanja prva dama Vegrada. Nedavno je zapustila svoj začasni naslov v zaporu na Igu, kjer je prestajala pet let zaporne kazni zaradi zadeve Čista lopata in še nekaj drugih.

Njene nepremičnine, hiša v Mislinji in ranč v njeni neposredni bližini ter stanovanje v Ljubljani, so prepisane na njene družinske člane. Na hišo v Mislinji, ki je po oceni Gursa vredna 76 tisočakov, je sicer vpisala zemljiški dolg v višini 600 tisočakov.

Primož Lavre
Hiša v Mislinji je prepisana na moža Hilde Tovšak.

 Časar svoje nepremičnine brani na prostosti

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar z nekdanjo ženo še vedno živi na istem naslovu, sta oba potrdila na sodišču. Skupaj poskušata izpodbijati rubež Luke Koper nad skupnim premoženjem, iz katerega želi Luka Koper izterjati vrednost v višini 2,4 milijona evrov. Njegova »nekdanja« žena Ksenija Sedmak je prejšnji mesec na sodišču trdila, da je del tega njenega. Premoženje naj bi si ob ločitvi razdelila.

Časar ima še hišo v Portorožu na naslovu Strma pot 4, apartmaje v njej pa oddaja po ceni med 200 in 600 evrov za tri nočitve. Oddajo apartmajev je nekoč vodila njegova domnevno nekdanja žena, kasneje pa je to prevzela njegova tašča.

Google maps
Časarjeva nekdanja tašča oddaja Časarjeve nepremičnine.

Pavčkova hčerka pobrala vse vredno

Tovrstni seznami ne bi bili popolni brez nekdanjega vodilnega v Viator & Vektorju Zdenka Pavčka, natančneje njegove hčerke, ki je dejanje zaključila. Nepremičnino na Ulici bratov Bezlajev so pred leti prodali na javni dražbi, ko pa je kupec vrstno hišo prevzel, je naletel na neprijetno presenečenje, saj naj bi Pavčkova hčerka nepremičnino oškodovala, iz nje je namreč odnesla oziroma s cenejšimi kosi zamenjala prav vse stavbno pohištvo. Med drugim vse vtičnice in stikala, kuhalno ploščo in celo pomivalno korito.  

Sašo Švigelj
Zamenjala je vse stavbno pohištvo.

Rigelnik ne pozna stanovanjskih problemov

Tajkun, ki je prevelik, da bi padel, Herman Rigelnik, se je moral pred dobrimi petimi leti izseliti iz svoje vile na Zeljarski ulici. Kot zanimivost, v njej je imel v garaži vrtljivo ploščo, da mu avtomobilov ni bilo treba obračati, ampak je to naredila garaža.

Vilo je dolga leta najemal od družbe ACH, nato pa je iz stečaja te svoje družbe odkupil stanovanje pod grajskim hribom. Zanj je odštel slabega pol milijona, Gurs sicer vrednost ocenjuje pri slabih 700 tisočakih. Gre za stanovanje s 192 kvadratnimi metri uporabne površine, 50 kvadrati terase in dvema parkirnima prostoroma. Rigelnik se je moral odpovedati vrtljivi plošči, tako je navadnim ljudem podoben vsaj v tem, da mora sam obračati svoje avtomobile.

Sašo Švigelj
Nekdanja Rigelnikova nepremičnina na Zeljarski.

Sašo Švigelj
Rigelnik sedaj domuje pod ljubljanskim gradom.