"Nadzor nad Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) ni onemogočen, to je dejstvo," je dejal Šarec in dodal, da bo inšpektorat za javni sektor opravil svoje delo glede kadrovskih potez in potem "bomo vsi seznanjeni s tem nadzorom".

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč v torek pozvala vlado, naj omogoči nadzor nad kadrovskimi postopki v vladi in poskrbi, da bo Sova Knovsu predala določene dokumente. Sova tega sicer ne želi storiti, ker jo skrbi za njihovo varnost, pa tudi ker verjame, da Knovs za ta vprašanja ni pristojen. Zato je k nadzoru sama pozvala inšpektorat za javni sektor.

"Kolikor pravnikov, toliko mnenj"

Glede pravnega mnenja, ki ga je pridobil Tonin od odvetniške družbe Vrtačnik in govori o tem, da je Knovs pristojen za preveritev zaposlovanja v Sovi, je Šarec dejal, da ga izkušnje učijo, da "kolikor je pravnikov, toliko je mnenj".

Tonin naj pove, kdo mu je dal informacije

Toninove navedbe, da informacije uhajajo iz Sove, pa, kot je dejal, težko komentira. "Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro," je ocenil in spomnil, da je bila na Sovi, ko je prišel na mesto predsednika vlade, že večmesečna stavka, zadeve niso funkcionirale, z novim direktorjem pa, je zatrdil. "Ne vem, imam svoje mnenje o tem, a naj organi opravijo svoje delo," je dodal Šarec.

Šarec je sicer že pred to izjavo dogajanje pospremil z zapisom na Facebooku, kjer je navedel, da težave nastanejo, ko "Knovs postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije". Navsezadnje je Knovs sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat pa da je strokovni organ.

"Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti," je zatrdil in se vprašal, koliko bolj je potem pristranski Knovs, ki ga vodita Tonin in Žan Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke NSi. "Da ne govorim, da je član Knovsa tudi gospod Janez Janša, večni predsednik SDS," je zapisal Šarec.

sls sds jansa podobnik bogovic pl
Primož Lavre
Janez Janša in Marjan Podobnik. V politiki leta so leta le prednost.

Janša govoril, da Knovs ni pristojen za kadrovske zadeve na Sovi

Tudi v izjavi na Brdu je dodal, da ne moremo mimo dejstva, da je Knovs sestavljen politično in so opozicijski poslanci v večini. Ob tem se je obregnil ob Janšo, ki da je kot predsednik vlade v letu 2013 govoril, da Knovs ni pristojen za kadrovske zadeve na Sovi.

O skupnih začetkih s Toninom

V omenjenem zapisu na Facebooku je Šarec Toninu očital, da je kot predsednik Knovsa ponovno začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. "Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed," je dodal.

Kot je navedel, sta s Toninom "začela pisati skupno zgodovino" leta 2010, ko je za las prišel v drugi krog županskih volitev v Kamniku, Toninu pa to ni uspelo. "Potem sva pač oddelala prvi mandat, on v opoziciji (pošteno moram priznati, da je bil kdaj tudi konstruktiven), jaz na županskem mestu. Me je pa njegov informativni portal ves čas napadal, včasih tudi na neokusne načine," je navedel. V naslednjem mandatu sta bila v koaliciji. "Ves čas najinega sodelovanja sem čutil pokroviteljski odnos, ko sem vstopil na polje državne politike pa sploh," je zapisal Šarec.

"Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike," je bil oster premier in predsednik vladne LMŠ.