Nataša Švikart

Predsednica društva Maus zbran dobrodelni denar porabila za plače in potovanja

P.K.
15. 10. 2019, 17.00
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 17.38
Deli članek:

Da nekaj ni v redu, je dalo slutiti dejstvo, da predsednica društva Maus dlje časa javnosti ni seznanjala s tem, koliko denarja je zbrala v dobrodelni akciji za Gala iz Zgornjega Dupleka.

M24
Pregled društvenega poslovanja je razkril, da si je Nataša Švikart, kot edina zaposlena na društvu, izplačevala kar zajetne plače.

Ne mami šestletnega dečka Gala, za katerega je zbirala denar, ne prek facebooka, kjer je sicer večkrat objavljala pozive k doniranju, Švikartova iz Mausa ni posredovala povratnih informacij o višini zbranih sredstev.

Tako Galove domače kot javnost je ob tem zaskrbelo, da nekaj ni v redu. Da bi preverili, kako poteka humanitarno zbiranje, smo predsednico društva v minulih dveh tednih večkrat poklicali in jo seznanili z dvomi, ki se pojavljajo. Zatrjevala je, da je vse v redu, da nam bo posredovala dokazila, ki bodo pokazala, da dela pošteno, in bo tako oprala svoje ime vseh bremen.

Ker se na naše pozive ni več odzivala, smo se odločili prek javno dostopnih baz s finančnimi podatki preveriti, kako posluje mariborsko društvo. Zasledili smo nekaj skrb vzbujajočih dejstev; od tega, da je društvo lani poslovalo z minusom, do tega, da nima statusa humanitarne organizacije, kar pomeni, da je ves donirani denar obdavčen. Predvsem pa je v oči bodlo dejstvo, da je imelo društvo Maus julija letos 14 dni blokiran račun, kar je dalo jasno vedeti, da denarja za Gala – do tedaj naj bi ga bilo na računu vsaj 30.000 evrov – ni bilo več. Sicer se blokada ne bi zgodila.

facebook
Po tem, ko so se začeli očitki, je Nataša Švikart kmalu izbrisala svojo facebook stran.

Ni mogla več prikrivati

Po teh odkritjih smo še enkrat poklicali Švikartovo in jo soočili z izsledki. Vztrajala je, da deluje transparentno in da bo pripravila odzive na naše očitke ter vprašanja, vendar se to ni zgodilo. Nakar je sledil šok; klonila je pod težo pritiskov in najprej Galovi mamici priznala, da je vzela 30.000 evrov za operacijo njenega sina, ter dejala, da ji ga bo v najkrajšem možnem času vrnila. Galova mama, ki se je veselila pomoči Slovencev, s katero bi lahko sinu omogočila poseg na deformiranih rokicah, je pretresena podala prijavo na policijo.

A ni bila edina. Razplet pri Galu je dal še drugim družinam, za katere je Maus zbiral denar v minulih letih, slutiti, da morda tudi v njihovih primerih ni šlo vse gladko. Oče Lane Beranič in mama Marka Aberška sta tako sume o nepravilnostih pri zbiranju denarja prav tako zaupala policistom. Na Policijski upravi Maribor so nam potrdili, da so prejeli več prijav zoper humanitarno društvo. Dejali so, da preiskava še poteka in da trenutno več informacij za javnost ne morejo posredovati. Tako nam niso mogli odgovoriti na vprašanje o točnem številu prijav oziroma o tem, ali je kazenska ovadba že podana, in če je, kakšno je sploh očitano kaznivo dejanje.

Kakšna je lahko kazen

Glede na do zdaj znana dejstva bi lahko šlo za goljufijo, za katero kazenski zakonik pravi: »Kdor, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.«

Ko smo brskali še globlje ter preverili še nekaj številk, smo prek javnih izkazov poslovanja društva Maus izvedeli, da je to v slabih petih letih, odkar posluje, prejelo za malo več kot 200.000 evrov donacij fizičnih oseb in podjetij, od tega je v tem časovnem razponu skoraj 68.000 evrov, tretjino vseh donacij, porabilo samo za plače. Ker je edina zaposlena v društvu Nataša Švikart, ta vsota torej predstavlja njene plače.

Iz javnih izkazov (vir: Ajpes) je razvidno, da je leta 2015 društvo prejelo za okoli 11.000 evrov donacij, od tega je skoraj vse, 10.000 evrov, porabilo za izplačila plač. Leta 2016 so posamezniki in podjetja društvu darovali 73.000 evrov, od tega je skoraj polovico, vrtoglavih 32.600 evrov, Maus namenil plačam. To pomeni, da je Švikartova kot edina zaposlena v omenjenem letu na mesec prejemala več kot 2500 evrov plače! Leta 2017 je društvo od donacij prejelo malo več kot 44.000 evrov, od tega je 12.000 evrov namenilo za plače, leta 2018 pa je od donacij prejelo 74.000 evrov in skoraj 14 tisočakov je predstavljalo plače predsednice društva za 12 mesecev. To pomeni, da so Natašo Švikart vzdrževali dobrodelni Slovenci, medtem ko so bolni otroci in ostali ranljivi čakali na denar, ki so jim ga namenili dobrosrčni ljudje.

gvin/ajpes
Na spletni strani Ajpesa smo preverili poslovanje društva. V vrstici, označeni z rdečo, je po letih navedena višina zbranih donatorskih sredstev.

In to še ni vse …

V petih letih je torej od 200.000 evrov donacijskih sredstev skoraj 70.000 evrov društvo Maus porabilo za plače njegovi zakoniti zastopnici Nataši Švikart. Preostanek, 130.000 evrov, pa naj bi le razdelila pomoči potrebnim. Omenimo še, da si je letos prisvojila tudi najmanj 30.000 evrov donacij, ki so jih Slovenci darovali za Galovo operacijo rok. Za te je sicer obljubila, da jih bo vrnila do konca novembra. V grobem to pomeni, da se je v zadnjih letih na račun stisk posameznikov in družin ter na drugi strani na račun dobrosrčnih Slovencev okoristila za okoli 100.000 evrov.

Ob vsem tem še toliko bolj izstopajo njene objave na zasebnem facebook profilu, ki ga je sicer ob izbruhu afere o goljufanju z donatorskimi sredstvi izbrisala. Pričajo o njenem živahnem poletju, ki so ga zaznamovala potovanja, in to ravno v času blokade društvenega računa in izginotja 30.000 evrov. »A za take reči gre donatorski denar nas, dobrih Slovencev? Nataša Švikart živi precej razsipno, potuje v Moskvo in drugam, in to z našim, doniranim denarjem, na račun bolnih otrok. Če ta ženska ne bo kazensko odgovarjala, je nekaj res narobe z našimi sistemi za pravico. Policija, sodstvo, dajmo, odigrajte svoje vloge,« je za naš časopis razhuden komentiral možakar, ki nas je opozoril na njeno poletno razkošno življenje.