Privilegiji

Bi lahko poslanec za potne stroške dobil tudi do 1570 evrov?

Mihael Korsika
14. 10. 2019, 19.32
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 20.10
Deli članek:

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je podprla spremembe, po katerih bi se poslancem za pot na delo obračunala kilometrina, in ne več najcenejša vozovnica javnega prometa. Poslanec, katerega prebivališče je na primer od sedeža državnega zbora oddaljeno 200 kilometrov, bi tako vsak mesec dobil najmanj 1570 evrov.

STA
Poslanci so zelo usklajeni pri iskanju rešitev za več privilegijev.

Izvoljence ljudstva bi ob vprašanju njihovih privilegijev zelo težko poimenovali tudi predstavniki ljudstva, saj pri tem izkazujejo veliko mero iznajdljivosti, za katero bi bilo bolje, vsaj kar zadeva državljane, da bi jo uporabili pri iskanju rešitev za socialno ogrožene ali dolgotrajno oskrbo starejših.

Gasilci proti

"Kljub temu, da prek 880.000 delavcev in delavk v Sloveniji lahko uveljavlja denarno nadomestilo za čas brezposelnosti šele po devetih mesecih zavarovalne dobe v delovnem razmerju, si parlamentarne poslanske skupine upate predlagati spremembo določbe, ki bi vam današnjo pravico do nadomestila plače po šestih mesecih od potrditve mandata, določilo že takoj z nastopom funkcije," so med drugim zapisali. 

Minuli teden je tako parlamentarna mandatno-volilna komisija podprla spremembe zakona o poslancih, ki jim med drugim prinaša nov, predvsem s finančnega vidika občuten privilegij. Pod predlog zakona se je podpisalo kar 74 poslancev, med katerimi ni le poslancev Levice in Nove Slovenije.

Predlog sicer še ni sprejet, saj ga bodo morali poslanci potrditi še na seji državnega zbora, a glede na široko podporo je to verjetno le še vprašanje časa. Preverili smo, za koliko bi se poslancem povečali prihodki, če jim bodo stroške prihoda na delovno mesto obračunavali na podlagi kilometrine, in ne na podlagi najcenejše vozovnice javnega prometa, kot velja za preostale zaposlene v javnem in tudi zasebnem sektorju.

Povračilo kilometrine ima dve postavki, in sicer za prihod na delo velja obračun 15 odstotkov cene neosvinčenega bencina na kilometer, kar pri trenutnih cenah goriva znese 19 centov, medtem ko je za prevoz na službenem potovanju ta znesek trenutno 39 centov. Poslanec, ki na primer živi v Murski Soboti, za takšno pot v službo in nazaj na dan napravi 354 kilometrov. Ob upoštevanju 20 delovnih dni na mesec bi torej mesečno prejel neverjetnih 1345 evrov povračila. Nekateri poslanci živijo še dlje od prestolnice. Najdlje verjetno poslanec iz Lendave, ki bi torej prejemal po 1535 evrov. Morda bodo poslanci z malo domišljije dosegli, da se jim kilometrina obračunava celo po višji postavki.

Za primerjavo, najnižja poslanska plača trenutno znaša 3559 evrov bruto.

Boniteta za kontejner, a ne za poslansko stanovanje

Spremembe zakona o poslancih pa ne prinašajo le privilegiranega obračunavanja stroškov prihoda na delo, temveč tudi izjeme ob koriščenju možnosti poslanskega stanovanja. »Nastanitev poslanca v službenem stanovanju ne šteje za boniteto po zakonu, ki ureja dohodnino,« je zapisano v predlogu zakona.

Ob tem velja poudariti, da poslanci že zdaj ne plačujejo bonitete za službeno stanovanje, za najem katerih že tako plačujejo smešno nizke zneske. Razlog neplačevanja bonitete naj bi bil v tem, da se z najemnino in obrabnino pokrivajo vsi stroški službenih stanovanj.

Torej bi črtali plačevanje bonitete za vsak primer, če bi jo nekoč v prihodnosti le morali plačevati. To po oceni davčnega svetovalca in nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča ne bi bilo le nemoralno, temveč tudi protiustavno, je poročal Dnevnik.

»Danes Furs na podlagi veljavne dohodninske zakonodaje, ki so jo sprejeli poslanci, obračunava boniteto od nastanitve delavcev v kontejnerjih, sobah ali stanovanjih na tujih gradbiščih. Te odmere gredo v visoke zneske, poslanci pa bi sebe radi oprostili plačila tega davka. Mene bi bilo sram,« je poudaril Simič.

Dodatek za delo na terenu najmanj 500 evrov

Poslanci so si sicer v preteklosti »izborili« še en privilegij. Izvoljenci ljudstva namreč za delo v volilni enoti dobijo še zajeten pavšal, ki glede na oddaljenost njihovega prebivališča od sedeža parlamenta znaša od 500 do 800 evrov na mesec, pri čemer je ta znesek oproščen plačila dohodnine.
Morda bi se morali poslanci zgledovati po gorskih reševalcih ali gasilcih, ki življenja in nepremičnine državljanov rešujejo brezplačno. Njihov edini privilegij pa je zadovoljstvo in hvaležnosti tistih, ki jim vsakodnevno pomagajo.