Kdo je nasledil Kralja?

Novi generalni sekretar je "širok človek in odprtih misli"

S.R./STA
14. 10. 2019, 11.33
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 15.12
Deli članek:

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je za novega generalnega sekretarja stranke izbral Tomaža Simetingerja, ki bo po njegovih ocenah dal stranki novo energijo.

Bobo
Kralja je nadomestil Simetinger.

Tomaž Simetinger, sicer kulturnik in direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, je tako na tem mestu zamenjal Braneta Kralja, ki je moral oditi zaradi posredovanja pri imenovanju direktorja družbe Uradni list. 

Marjan Šarec je na današnji novinarski konferenci povedal, da je bila odločitev za Kraljevega naslednika že nekaj časa na mizi. Po njegovem mnenju bo Simetinger dal stranki novo energijo, znal "balansirati med vsemi čermi, ki so v politiki, in jih mora stranka dati skozi, da lahko obstaja". Predvsem se bo posvetil delovanju in gradnji stranke. "Pomembno se mi zdi, da je širok človek in odprtih misli ter da bo znal združevati različno misleče, kar je tudi temeljni cilj stranke," je dejal Šarec. Glede na to, da je LMŠ, kot pravi, sredinska stranka, združujejo v svojih vrstah takšna in drugačna mnenja, ne želijo biti ekstremisti in nikomur ne želijo zapirati vrat. 

"Prav je, da imamo tudi na mestu generalnega sekretarja stranke človeka, ki bo znal uravnavati vse te ideje in različna mišljenja. Tam, kjer vsi mislijo isto, ponavadi ni dobrih rešitev in sčasoma pride do težav," ugotavlja Šarec. Glede na to, da je politična sredina po njegovih navedbah danes zelo popularna in bi pred enim letom težko mislili, da se bo "tudi s kakšnega drugega pola kdo želel premakniti v sredino", Šarec verjame, da je LMŠ na pravi poti. "Če nas napadajo z leve in desne, je to dokaz, da smo sredina. Imenovanje Simetingerja utrjuje tovrstno zdravorazumsko usmeritev," še ocenjuje Šarec. 

Doktor etnologije in kulturne antropologije

Simetinger je bil sicer aktiven na področju kulture. Za dolgoletno uspešno strokovno delo na področju folklorne dejavnosti mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti januarja podelil priznanje Zlati znak. 

Simetinger je danes pojasnil, da je po izobrazbi doktor etnologije in kulturne antropologije, v minulih letih pa je delal predvsem na področju menedžmenta. Spomnil je, da je vrsto let sodeloval s Šarcem, najbolj je bilo to opazno v minuli volilni kampanji, kjer je zastopal stališča LMŠ. S področjem kulture so po njegovih navedbah navezali stike, ki so se s časom poglobili ter so tako tkali programske in druge usmeritve stranke v teh letih. "To poznanstvo je zdaj že zelo dobro in utečeno, skupaj bomo to še nadgradili," je povedal Simetinger, ki prav tako kot Šarec verjame v sredinskost LMŠ in v demokratičen dialog. 

"Peveč pompa"

Šarec o Kraljevi prihodnosti v stranki danes ni želel podrobno govoriti, saj je novinarska konferenca namenjena novemu generalnemu sekretarju. Povedal pa je, da "se bo o usodi Kralja odločalo v prihodnjih dneh, tednih, mesecih". "Kralj je član stranke, ne nameravamo ga izčlaniti, niti tega ne namerava sam," je še povedal predsednik LMŠ in s tem odgovoril na vprašanje, ali Kralj ostaja vpet v delo stranke.

Simetinger je odgovoril tudi na vprašanje političnega kadrovanja, ki je zaradi očitkov o pritiskih odneslo njegovega predhodnika. Po njegovem mnenju je politično kadrovanje ena od zadev, okoli katerih se dela malo "preveč pompa". "Imamo postopke in zakonitih postopkov se je treba držati," je dejal. 

Kralj je namreč, kot se je v medijih razširilo avgusta, klical prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović. Po njenih besedah pa naj bi ji rekel, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Prijovićeva je Kralja prijavila Slovenskemu državnemu holdingu in protikorupcijski komisiji. Pred slednjo so bili Kralj, Prijovićeva in Šarec minuli teden že zaslišani. 

Šarec je sicer v izjavah za javnost zatrdil, da za klic ni vedel, ter ocenil, da je Kralj ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno in da klic ni bil primeren, a da je "resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno". Kralj pa je pojasnil, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Slednji je sicer po odmevni aferi kandidaturo za delovno mesto umaknil, češ da "ne želi sodelovati v političnih igrah", direktor Uradnega lista pa je postal Denis Stroligo.

Simetinger je na vprašanje, kaj meni o omenjenem klicu Kralja, odgovoril z oceno, da je bila stvar "morda malce prenapihnjena". Klica pa ni slišal in zato težko sodi o čemer koli, je dodal.