Požig v Mariboru

FOTO: Od trgovine ni ostalo praktično nič, škoda bi lahko še narasla

S.R./STA
14. 10. 2019, 10.22
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 10.26
Deli članek:

V mariborski Zeleni japki še vedno odpravljajo posledice petkovega požara.

Facebook/Eco Green Apple - Zelena japka
Prva trgovina brez embalaže v Mariboru Zelena japka je vrata odprla maja letos. Zdaj je povsem uničena.

Kot smo poročali, je neznani storilec v noči na petek namerno zanetil ogenj v 200-litrskem zabojniku z odpadki na Dominkuševi ulici v Mariboru. Nato je trgovini Zelena japka razbil steklo ter vanjo odvrgel goreči karton in tako zanetil požar, ki so ga pogasili gasilci.

Prostor na mali mariborski tržnici so izpraznili in očistili, zdaj pa Snaga, ki je lastnik lokala, zbira ponudbe za obnovitvena dela. Škoda je trenutno ocenjena na 15.000 evrov, a bi lahko zrasla še vsaj za 10.000 evrov. Kot so danes pojasnili v mariborskem javnem podjetju, bo po oceni stroke treba zamenjati vsa stekla, na novo položiti električno napeljavo, obnoviti strop, predelne stene, tla in celotno izolacijo. V požaru so bili uničeni grelni paneli, celotna razsvetljava, bojler in klimatske naprave, oprema in zaloge trgovine, ki so bila v času požara v lokalu, so neuporabne, prav tako so uničeni blagajna, računalniška oprema in modem. 

V Snagi zdaj razmišljajo, da bi trgovino, od katere ni ostalo praktično nič, razširili v prazni pokriti del tržnice, ki je nezaseden, omogočal pa bi hiter ponovni zagon obratovanja. Ob Snagi so željo po pomoči izrazili tudi drugi, saj vodja trgovine Tina Arnuš prejema številne klice, tako od dobaviteljev, rednih kupcev, tudi s strani mestne občine. 

Trgovino so odprli šele maja letos in jo vodi socialno podjetje v sklopu društva Pupillam, tudi s pomočjo prostovoljnega amaterskega in profesionalnega donatorskega sodelovanja. Gre za prvo trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno, ki ozavešča potrošnike, da z družbeno odgovornim nakupom vplivajo na ponudbo izdelkov, zdravih za ljudi, živali in okolje.