Upokojenec ne pozabi na volitvah

Upokojenci ogorčeni, da si poslanci sploh upajo razmišljati o dodatnih privilegijih

G.G./STA
11. 10. 2019, 14.40
Posodobljeno: 11. 10. 2019, 14.50
Deli članek:

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) so zapisali, da so "zgroženi nad dejstvom, da si v času, ko se napoveduje nova kriza, v času, ko drugim režete, sploh upate razmišljati, da bi sebi namenili še več".

STA
Predsednik Zdusa Janez Sušnik.

Predsednik zveze Janez Sušnik je v pismu spomnil, da so pred 14 dnevi na poslance naslovili zahteve Zdusa za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev v letu 2020 v upanju, da bodo pri sprejemanju zakonodaje v prihodnjih mesecih upoštevali dejstvo, da so upokojenke in upokojenci tisti, ki so pri delitvi že nekaj časa zadnji v vrsti. "Vaših pripomb, odgovorov, klica po srečanju do danes nismo prejeli," je bil kritičen.

Zdaj pa je Zdus zmotil predloga novele zakona o poslancih, ki ga je sredi julija v DZ vložila večina poslanskih skupin. Z novelo med drugim predlagajo obračunavanje stroškov prevoza na delo na podlagi kilometrine. Mandatno-volilna komisija je novelo pripravila za obravnavo na oktobrski seji DZ.

Za vse enaki privilegiji?

"Do odločanja na redni seji DZ vas loči še 10 dni. Do takrat imate še čas, da razmislite o tem, ali boste te spremembe res podprli. Četudi ste podpisniki spremembe zakona, se lahko odločite, da le tega ne podprete," je poslance pozval Sušnik.

"Res ste funkcionarji, izvoljeni od ljudstva, a kar nekaj ljudi, ki vas je izvolilo, živi v bedi in revščini in človeku nedostojno življenje. Res ste zakonodajalke in zakonodajalci, a vse kaže na to, da ste za svoje koristi pripravljeni v večini stopiti skupaj, ko gre za ljudi, ki so vas izvolili, pa jim radi vzamete še to, kar jim pripada. Privilegiji naj bodo za vse enaki in ne samo za tiste, ki nam jih lahko dodelijo," je zapisal predsednik zveze.

Upokojenci ne pozabijo

Kot je navedel, se poslanci sklicujejo na zakon za uravnoteženje javnih financ, zato jih je vprašal, če so res že odpravili vse, kar je prinesel zakon. "Sindikati so za svoje člane v javnem sektorju uredili vse za nazaj in naprej, upokojenci smo tudi člani te države, zakaj bi bili izločeni iz popravkov in ukinitve zujfa," je zapisal Sušnik.

"Hitro bo konec mandata in čas, ko gremo na volitve. Upokojenci bomo znali oceniti, kdo je za ljudi v tretjem življenjskem obdobju naredil največ," je pismo zaključil predsednik Zdusa.