Usklajevanja že potekajo

Razkosanje Mercatorja za državo nesprejemljivo, Počivalšek pričakuje dogovor za zaščito slovenskih dobaviteljev

J.P./STA
9. 10. 2019, 21.58
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 22.02
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek po današnjem sestanku s predstavniki konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, družb Fortenova in Agrokor ter ruske Sberbanke pričakuje, da bo v razmeroma kratkem času pripravljen predlog sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev tudi po prenosu Mercatorja na Fortenovo.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Počivalšek se je s prvim možem Fortenove in starega Agrokorja Fabrisom Peruškom, predstavnikoma ruske Sberbanke kot največjega lastnika Fortenove v upravnem odboru hrvaške skupine Maksimom Poletajevim in Sergejem Volkom ter predsednikom konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja Izidorjem Krivcem sestal potem, ko je v javnosti zaokrožila informacija, da v Zagrebu snujejo razkosanje Mercatorja, s čimer bi krovna družba Mercator ostala brez vseh vzvodov upravljanja svojih svojih hčera na Hrvaškem, v Srbiji in BiH.

Kot je danes v izjavi za medije poudaril minister, je razkosanje Mercatorja za državo nesprejemljivo. Od sogovornikov je danes dobil zagotovilo, da v tej smeri ne delajo, sam pa je ponovil, da si Slovenija želi, da bi Mercatorju bila še naprej omogočena rast in razvoj.

Enakopraven status

Mercator je za Slovenijo z vidika delovnih mest, položaja slovenskih dobaviteljev in ustvarjenih prihodkov pomembno podjetje, je ponovil Počivalšek. Pričakovanje države je, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani.

"Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal minister, pa čeprav neposrednih vzvodov na proces nima. Spomnil je, da je to ruskim predstavnikom povedal že lani in letos na ekonomskem forumu v Sankt Petersburgu in v okviru nedavnega obiska premierja Marjana Šarca v Moskvi, zato je bil nekoliko kritičen, da se do zdaj glede tega še ni ukrepalo.

Minister pričakuje, da bodo predstavniki slovenskih dobaviteljev s Fortenovo in Sberbanko v razmeroma kratkem času, omenil je 10 dni, uskladili predlog sporazuma za zagotovitev dosedanjega položaja slovenskih dobaviteljev na Mercatorjevih policah. Na podlagi današnjega sestanka je optimističen, da se bo to tudi zgodilo.

Da se pisne zaveze že usklajujejo, je po sestanku povedal tudi Krivec, sicer direktor Celjskih mesnin. Kot je povedal, bi sporazum lahko uskladili že prihodnji teden. Do takrat morajo vsebino uskladiti še z zavezami, o katerih so se dogovorili hrvaški dobavitelji Fortenove, opredeliti pa morajo tudi mehanizem preverjanja spoštovanja zapisanega.

Okvirno gre sicer za petletne zaveze, a Krivec meni, da bodo položaj ohranili tudi v prihodnje, saj bo na koncu tudi potrošnik narekoval, kaj bo na policah. Poslovna politika Fortenove naj bi tako bila, da se prednost daje lokalnim dobaviteljem. Slovenski dobavitelji želijo biti prvi v Sloveniji in takoj za lokalnimi na drugih trgih, je ponazoril.

Na današnjem sestanku so po Krivčevih besedah dobili tudi jasno zagotovilo, da bo sedež Mercatorja ostal v Ljubljani, ohranil pa naj bi se tudi celovit poslovni sistem trgovca.

Krivec ocenjuje, da so izjave tako visokih predstavnikov Fortenove resne in jih bodo ti spoštovali. Fortenova želi Mercator razvijati kot glavnega trgovca v regiji, vanj vlagati in ga krepiti. Če bo tako, Krivca ne skrbi, da bi slovenski dobavitelji izgubili svoje deleže.

Dva pogoja

Počivalšek je sicer spomnil na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino - pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, ni želel konkretno odgovoriti.

Dejal je, da bo odločitev padla po tem, ko bo do dogovora z dobavitelji prišlo, ob tem pa pripomnil, da bi lahko imeli akterji pri pridobivanju soglasja upnic več težav s kakšno drugo banko kot s SID banko, ki po njegovih zagotovilih v postopku deluje konstruktivno in korektno. 

Na vprašanje, če je bilo v pogovorih sproženo tudi vprašanje globe Agencije za varstvo konkurence v višini 53 milijonov evrov Agrokorju, ker ta pri prevzemu polnilnice Costella ni priglasil koncentracije. 

Počivalšek je dejal, da na to ne more vplivati, čeprav so pričakovanja ruske strani drugačna. Je pa opozoril, da se je AVK odločila za najnižjo možno globo. V medijih sicer omenjajo, da gre bolj za simboličen korak varuha konkurence, saj je insolventni Agrokor tako ali tako ne bo mogel poravnati.