V konfliktu interesov

Zamolčane skrivnosti poslanca Janija Möderndorferja

Mihael Korsika
9. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 20.40
Deli članek:

Poslanec Stranke modernega centra Jani Möderndorfer je zavestno zamolčal podatek, da je bil pred desetletjem član nadzornega sveta Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kar je mu je omogočilo, da je postal namestnik člana preiskovalne komisije, ki se ukvarja z nepravilnostmi na otroški srčni kirurgiji.

Bobo
Jani Möderndorfer je po razkritju odstopil kot namestnik člana komisije.

Minuli teden so v državnem zboru potekale kar tri seje parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom.

Na deseti redni seji, ki je potekala v četrtek, sta kot priči nastopila nekdanja strokovna direktorja Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani Sergej Hojker in Brigita Drnovšek Olup. Eden izmed njiju je med zaslišanjem opozoril, da je bil namestnik člana komisije Jani Möderndorfer (SMC) član sveta UKC Ljubljana v obdobju, ki je predmet preiskave. Koalicijski poslanec je bil namreč član sveta najmanj v letih 2009, 2010 in 2011. Čeprav je bil Möderndorfer na seji navzoč, se na navedbe ni odzval. To informacijo je do četrtka Möderndorfer torej uspešno in zavestno skrival, da pa se je tudi sam zavedal konflikta interesov, dokazuje njegov naslednji korak, saj je v ponedeljek, torej štiri dni po razkritju, predsednik državnega zbora prejel njegov odstop.

Stranka in Möderndorfer sta se zavila v molk

Za pojasnilo, zakaj je to informacijo zamolčal, smo povprašali Möderndorferja, a nam na naša vprašanja ni odgovoril. Brez odgovora je tako ostalo tudi vprašanje, ali bo zaradi tega odstopil kot poslanec. Prav tako smo vprašanja naslovili tudi na stranko SMC, katere prvi in donedavni predsednik je vseskozi poudarjal etično ravnanje v politiki. Med drugim nas je zanimalo, ali je bila o tem stranka seznanjena in ali poslanec Möderndorfer še uživa zaupanje predsednika SMC Zdravka Počivalška, a nam prav tako niso odgovorili na naša vprašanja.

Möderndorfer, sicer po izobrazbi zdravstveni tehnik, je bil že pred letom 2009 močno povezan z ljubljanskim kliničnim centrom, saj je na začetku svoje poklicne poti nekaj časa delal v njihovih kirurških službah. »V letih 1992–1994 sem bil ponovno zaposlen v UKC in zatem do 1999. leta na Onkološkem inštitutu,« piše na njegovi spletni strani.

Od socialista in LDS do SMC

Möderndorfer je prav gotovo največji oportunist med slovenskimi politiki, če seveda izvzamemo predsednika stranke Desus Karla Erjavca, ki je bil tako kot Möderndorfer član že petih različnih političnih strank oziroma list.

Svojo politično kariero je v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja začel v Zvezi socialistične mladine Slovenije, kjer je bil nekaj časa tudi zaposlen. Leta 1997 je bil izvoljen za podpredsednika Mestnega odbora LDS, leto kasneje pa je bil na njihovi listi izvoljen tudi za ljubljanskega mestnega svetnika. »Od leta 2002 do 2005 sem bil zaposlen v Liberalni demokraciji Slovenije,« piše na njegovi spletni strani.

Na lokalnih volitvah leta 2006 je bil izvoljen na Listi Zorana Jankoviča, postal je tudi eden izmed podžupanov občine. Pet let kasneje je bil na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca Pozitivne Slovenije. Möderndorfer je postal tudi vodja njihove poslanske skupine.

Bobo
Jani Möderndorfer je bil tudi član stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (fotografija iz leta 2014).

Po razkolu v stranki je leta 2014 prestopil v novoustanovljeno stranko in poslansko skupino Zavezništvo Alenke Bratušek. Čeprav mu je Bratuškova zaupala vodenje poslanske skupine, je bila nova Möderndorferjeva pripadnost novi stranki kratkega veka. Dva tedna po ustanovitvi poslanske skupine so sledile državnozborske volitve, Möderndorfer pa je dobro leto kasneje, septembra 2015, znova zamenjal stranko in postal član Stranke modernega centra. Ta je v zadnjem letu izgubila ogromno podpore med volivci, zato obstaja velika verjetnost, da SMC ne bo zadnja politična stranka v življenjepisu Janija Möderndorferja.