Babje poletje

Danes ponekod minus, v četrtek padavine, sledi otoplitev, ki bo trajala

J.P.
8. 10. 2019, 19.04
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 20.01
Deli članek:

Obetajo se nam toplejša jutra.

Profimedia
Čaka nas daljše obdobje umirjenega in toplega vremena.

V zadnjih nekaj dneh je povprečna dnevna temperatura zraka za nekaj stopinj nižja od dolgoletnega povprečja. Tako je bilo v ponedeljek na severovzhodu države le malo nad 10 stopinj Celzija, v Murski Soboti pa danes zjutraj -1,2 stopinje Celzija.

Padavine že v sredo

Jugozahodni veter bo ponekod na vzhodu in Notranjskem vztrajal tudi ponoči in v sredo zjutraj, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje. »V prevetrenih legah v notranjosti bo jutro podobno toplo kot ob Obali, pričakujemo od 10 do 13 stopinj Celzija. Veter se bo jutri čez dan še okrepil. Nad severnim Atlantikom se bo namreč zadrževalo območje nizkega zračnega tlaka, anticiklon pa se bo umikal proti vzhodu,« so sporočili. Najbolj vetrovno bo na severovzhodu države, »kjer bo tako imenovani vetrovni stržen, zaradi spuščanja zračnega toka preko pregrade Pohorja in drugih manjših reliefnih ovir, segel najnižje. Sunki vetra bodo po nižinah do 60 kilometrov na uro, v nekoliko višjih legah pa hitrost vetra lahko doseže tudi nad 70 kilometrov na uro. Še močnejši veter pričakujemo v visokogorju. Veter bo iznad območja severnega Sredozemlja prinesel tudi vlažno zračno maso, že zjutraj se bo pooblačilo v zahodni Sloveniji, oblačnost pa bo čez dan počasi napredovala proti vzhodu. Manjše padavine bodo nastajale le ob izrazitejših pregradah na zahodu, v večjem delu Slovenije pa bo do večera suho«.

Tudi nevihte

Do četrtka zjutraj bo padalo po vsej Sloveniji. Hladna fronta se bo počasi pomikala preko države, v višinah bo pihal okrepljen jugozahodni veter, »zato se lahko pojavljajo padavinski pasovi«. Padavine se bodo iznad Primorske in Notranjske širile proti osrednji Sloveniji na najprej proti vzhodu. Na Primorskem in jugu Slovenije bodo nastale tudi nevihte. Padavine bodo popoldne oslabele in do večera povsem ponehale. »Vodotoki bodo nekoliko povišani, a večjih težav ne pričakujemo. Tudi ohladilo se bo, dnevna temperatura bo po nižinah v notranjosti med 10 in 15 stopinjami Celzija,« so še zapisali.

Otoplitev

V petek, ko se bo nad naše kraje od zahoda razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo nad našimi kraji vztrajalo vsaj do začetka prihodnjega tedna, sledi otoplitev ter daljše obdobje umirjenega in toplega vremena. »V višinah bodo prevladovali šibki vetrovi zahodnih smeri, ki bodo v začetku prihodnjega tedna zlasti nad zahodi del Slovenije občasno prinesli več vlage in oblačnosti iz katere lahko tudi rosi ali rahlo dežuje. Po nižinah se bo zjutraj in del dopoldneva zadrževala megla ali nizka oblačnost. Najbolj sončno in toplo bo v vzhodni polovici države in ponekod v višjih legah. Najvišja temperatura bo po nižinah malo nad 20 stopinj Celzija, na vzhodu pa se lahko približa tudi 25 stopinj Celzija. Jutra bodo ob koncu tedna še sveža, potem pa bodo toplejša.« Skratka, babje poletje.