V nebo

Rast cen domov v Sloveniji krepko nad evropskim povprečjem

B.K.
8. 10. 2019, 13.29
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 13.32
Deli članek:

Se vam dozdeva, da so cene domov v Sloveniji v zadnjih dveh letih skokovito narasle? Občutek vas ne vara.

Profimedia
Kdo si lahko še privošči nakup doma?

Kljub temu, da se Evropska centralna banka sooča s problemom nizke inflacije pa stene stanovanjskih nepremičnin rastejo v nebo. V prvem četrtletju letošnjega leta so v Evropski uniji cene domov v povprečju zrasle za 4,1 odstotka glede na isto obdobje lani, v drugem četrtletju pa še za desetinko odstotka več. V zadnjih dveh četrtletjih lanskega leta so na evropskem statističnem uradu zabeležili še višjo rast glede na leto prej – 4,8 odstotka za tretje in 4,6 odstotka za četrto četrtletje. Cene stanovanj so torej rasle bolj od gospodarstva in predvsem plač.

A rasti cen stanovanj v Sloveniji so presegle celo visoko povprečno rast v Evropski uniji. V tretjem četrtletju lanskega leta smo glede na leto prej zabeležili 9,9-odstotno rast, kar nas je postavilo na tretje mesto v Evropski uniji, za Madžarsko in Nizozemsko. V četrtem četrtletju je rast z 9,1 odstotki bila peta najvišja v EU, v prvem četrtletju letos pa z 8,4 odstotki četrta.

Rast je nato malce padla v drugem četrtletju letos, glede na isto obdobje lani in sicer na 5,8 odstotkov, kar je še vedno več od povprečja, uvršča pa nas na 13. mesto.