Skrhani odnosi

Šarec na vprašanje o vladi odgovoril kriptično: to je "konec začetka"

S.R./STA
7. 10. 2019, 13.45
Posodobljeno: 7. 10. 2019, 14.47
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je danes ob robu predstavitve proračuna v DZ pokomentiral aktualno dogajanje v koaliciji in skrhanem odnosu z Levico. Spomnil je, da je v vladi pet strank in se je težko uskladiti.

STA
Šarec o težavah v koaliciji: Pet strank se težko uskladi.

V Levici so minuli teden glede na aktualno dogajanje ocenili, da gre za začetek konca sodelovanja z vlado. Šarec pa je danes na vprašanje, ali smo bližje rekonstrukciji vlade, novi vladi ali novim volitvam, danes odgovoril le, da je to "konec začetka". S tem se je danes strinjal tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, saj po njegovem mnenju do začetka sploh ni prišlo. Ponavadi so vedno ugodili predlogom Levice, denimo glede socialnih pomoči, ko je treba narediti korak proti koaliciji, pa po Erjavčevih besedah Levica tega ne naredi. 

Šarec je navedel tudi, da imajo znotraj koalicije še kakšne težave, ki jih morajo rešiti, šele potem se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah. 

Po njegovih besedah se mora tudi Levica zavedati, da je v tej vladi več strank, ki jih je težko uskladiti. "Nas je veliko in potrebni so kompromisi. Če je pripravljenost za te kompromise, potem smo veseli, če pa te pripravljenosti ni, potem sem pa že v nedeljo nakazal, kakšne so opcije," je dodal premier. V svojem zapisu na Facebooku je namreč namignil na možnost druge vlade, ne pa tudi na možnost predčasnih volitev, za katere meni, da si jih stranke ne želijo. 

"Vzgojitelj"

Odzval se je tudi na poziv predsednika DZ ter prvaka SDDejana Židanana Facebooku, naj se koalicija sestane z Levico in se pogovorijo o odprtih vprašanjih. Premier je dejal, da si pridržuje pravico, da sklicuje takšne sestanke, če je to potrebno,"ampak v nekih realnih okvirjih in ne, da je najprej vse v medijih, potem pa smo pozvani k umirjanju. Mi smo popolnoma umirjeni,"je dodal. Že v nedeljo je premier v zapisu na Facebooku Židana označil za vzgojitelja. Sicer pa glede na Židanov poziv koalicijski sestanek pričakuje tudi Erjavec.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je danes v izjavi spomnil na aktualne zadeve, tudi na sprejemanje proračuna, medtem ko se "ukvarjamo s tem, kaj je kdo na Facebooku napisal". "Poziv Židana je bil dobronameren. Upam, da za objave na Facebooku nima le eden ekskluzive," je dejal Han, ki verjame, da se bo koalicija sestala in se pogovarjala.

Dopolnila

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je danes ponovno opozoril, da vlada ne spoštuje sporazuma z Levico. Proračuna za zdaj v tej stranki ne podpirajo, saj da ni dovolj razvojno in socialno naravnan. Če se v postopku ne bo spremenil, bodo glasovali proti, je zatrdil Vatovec in spomnil tudi na zahtevo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Organi Levice bodo o nadaljnjem sodelovanju z vlado odločali v prihodnjih dneh. "Do prekinitve sporazuma je pripeljala že vlada sama, s tem, ko ga ne izvaja," je še ocenil poslanec.

Spomnil je tudi na dopolnilo, ki ga je vložila DeSUS glede izrednega usklajevanja pokojnin, kljub temu, da se je koalicija dogovorila, da na proračun in spremljevalne dokumente ne bodo vlagali dopolnil. Če je predsednica SAB Alenka Bratušek stopila korak nazaj in ni vložila dopolnila, potem bi Šarec enako pričakoval tudi od DeSUS. "Začnimo že delati na tem, da bo kaj narejenega, ne pa ves čas z nekimi dopolnili," je dodal. 

Erjavec je danes ponovno pojasnil razloge za vložitev dopolnila. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi ga poslanci, tudi koalicijski, podprli. DeSUS dopolnila ne bo umaknil, a z njegovim sprejetjem oz. s podporo koalicije ne pogojujejo. "Se bo pa pokazalo, katere stranke res podpirajo starejše in upokojence," je dodal Erjavec. Han pa je glede morebitne podpore dopolnilu DeSUS dejal, da bo v tem primeru treba verjetno denar vzeti nekje drugje. Po njegovih navedbah bodo "verjetno tudi na obrambi pogledali, če je treba imeti toliko denarja, kot so ga nekateri zahtevali".

Podkupnina? "Navadna neumnost!"

Šarec prav tako še vedno ne razkriva, ali bo na sprejem proračuna vezal zaupnico. Je pa podpora proračunu načeloma zagotovljena. Podporne glasove poslancev SNS je minuli teden napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Na vprašanje, kaj je Jelinčiču obljubil v zameno za podporo, premier odgovarja, da nič. Spomnil je, da je Jelinčič sam povedal, da "ima dovolj teh prerekanj, da proračun mora biti sprejet, če hočemo da država funkcionira". To, da bi ga kdo podkupil, je Jelinčič tudi v današnji izjavi označil za navadno neumnost, o tem pa da govorijo tisti, ki so navajeni na podkupovanje. Ponovil je, da gre za reševanje države, ki je v krču, nekateri pa da v primeru padca proračuna računajo na predčasne volitve ali pa na nove vladne kombinacije. Je pa Jelinčič zagotovil, da ne bo zavzel statusa Levice v smislu sodelovanja z vlado.

V torek se bo premier sestal tudi s socialnimi partnerji. Ponovil je, da jim bo povedal, da Levica ni del vlade in da za njeno ravnanje sam ne more biti odgovoren. "To je dejstvo, nisem ne predsednik Levice, niti član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice, tako da je situacija pač jasna," je navrgel. Predvsem delodajalce pa tudi sindikate je namreč razjezilo vlaganje zakonov v parlamentarni postopek mimo Ekonomsko-socialnega sveta. Predlagateljica ključnih pa je bila Levica.