gasilec junak

Matej poslušal notranji glas in rešil 52-letnega soseda

Mihael Korsika
7. 10. 2019, 20.05
Posodobljeno: 9. 12. 2019, 15.28
Deli članek:

Prostovoljni gasilec Matej Bonča se je lani udeležil 20-kilometrskega pohoda vaščanov Idrijskega Loga. Notranji glas mu je rekel, naj ostane na začelju pohodnikov. Po dveh tretjinah poti je 52-letnemu moškemu zastalo srce, Matej mu je nemudoma priskočil na pomoč in mu z masažo srca rešil življenje.

Sašo Švigelj
Matej Bonča

Akciji Gasilec junak smo dodali dobrodelno noto, in sicer bomo pomagali gasilcem, poškodovanim v intervencijah, in njihovim družinam. Vabimo vas, da z SMS-sporočilom GASILEC5 na številko 1919 prispevate pet evrov za ustanovo Metoda Rotarja, ki pomaga omenjenim gasilcem in njihovim družinam tudi v primeru socialnih stisk.

Vaščani Idrijskega Loga se pred prvomajskimi prazniki tradicionalno odpravijo na nekajurni pohod po okoliških poteh. Matej Bonča, ki je sicer član Prostovoljnega gasilskega društva Črni vrh, se je na pohod, ki je lani potekal dva dni pred prvim majem, odpravil skupaj z očetom.

Ob začetku pohoda si je rekel, da se mora držati bolj na koncu kolone pohodnikov, in na srečo njegovega 52-letnega soseda Dragana Radoičiča je Matej prisluhnil svojemu občutku.

Srčni zastoj sredi gozda

Nekje na dveh tretjinah poti so bili Matej, njegov oče in soseda na koncu razredčene pohodniške kolone. Malo so zaostali, zato so stekli čez travnik, ko je Dragan nenadoma potožil, da je utrujen. Da bi si malce odpočil, se je usedel. »Ko je vstal, da bi šli naprej, je bil videti zmeden, čez nekaj korakov pa je izgubil zavest. Na srečo je bil zraven moj oče in ga pridržal, da ni z glavo udaril v tla,« pripoveduje Matej, ki je soseda naprej dal v v položaj nezavestnega, a je še dihal.

Sašo Švigelj
Matej Bonča iz Idrijskega Loga je član PGD Črni Vrh.

Takoj je po telefonu poklical dva pohodnika, naj prideta pomagat. »Nisem jima nič povedal, kaj se je zgodilo, da ne bi sprožil panike. Potem se je zakompliciralo, saj je Dragan nehal dihati. Takoj sem ga obrnil na hrbet in začel z masažo srca«, se spominja Matej. Čez približno pet minut sta prišla pomočnika, ki ju je poklical na kraj dogajanja, a je na srečo Dragan zaradi takojšnje masaže srca medtem že prišel k sebi.
Preteklo je še deset minut, ko so prispeli že prvi reševalci. »Dragana so pregledali in nemudoma poklicali na pomoč še helikopter, ki je, mislim, da s Tolminskega, priletel v le petih minutah, nato pa so ga peljali direktno v Ljubljano,« je še povedal Matej. Prisebni gasilec je ostal z reševalci in jim povedal, kaj se je zgodilo in kaj je nato storil. »Že na začetku pohoda mi je nekaj reklo, da moram biti zadnji. In hvala bogu, da sem bil zadnji. Dragan je bil v bolnišnici nekje dva tedna, menjali so mu srčne zaklopke, zdaj pa se počuti v redu,« je z nasmehom na obrazu dejal Matej.

Približna dva tedna pred pohodom so se v njegovem gasilskem društvu odločili, da opravijo tečaj za prve posredovalce. To je prva pomoč, preden pridejo reševalci iz Idrije. »V bistvu smo končali nekaj dni pred pohodom in to znanje sem s pridom izkoristili,« se spominja Matej. V zadnjem letu je še uporabil znanje prvega posredovalca, ko je nekajkrat pomagal pri bolnikih, ki so doživeli epileptični napad.

Sašo Švigelj
Matej Bonča je le nekaj dni prej opravil tečaj za prvega posredovalca.

Zasluži si pohvalo

O dogodku je za naš časopis spregovoril tudi Radoičič. »Če fanta ne bi bilo, me ne bi bilo več. To stoodstotno drži. Kasneje sta mi v bolnišnici zdravnika povedala, da je sreča, da je bil zraven nekdo, ki je vedel, kaj mora narediti,« je poudaril Radoičič. »Na srečo zdaj ne čutim posledic. Fant je odreagiral profesionalno. Matej je v redu tudi kot človek in prijatelj, zato se mi zdi, da si za svoje dejanje zasluži pohvalo,« je še dodal.

Matej Bonča je že četrti izmed predstavljenih kandidatov za naziv gasilec junak. Za 22-letnega gasilca iz Idrijskega Loga boste lahko prek glasovnice v našem časopisu oddali glas, potem ko bomo predstavili še zadnjega kandidata. S tem boste pomagali izbrati finaliste naše akcije gasilec junak.

Sašo Švigelj
Matej Bonča je star 22 let.

Nagrade za gasilca in njegovo društvo

Za izbranega gasilca in njegovo gasilsko društvo so pripravili tudi posebne nagrade. Društvo bo tako dobilo nov agregat v vrednosti 4000 evrov, medtem ko bo gasilski junak dobil novo svečano uniformo in paket presenečenja.