Brez dlake na jeziku

Boris Krabonja ostro nad predsednico društva Maus: »V tem primeru sem zelo jezen in kritičen tudi do Palčice«

R.T.
5. 10. 2019, 13.53
Posodobljeno: 5. 10. 2019, 14.18
Deli članek:

Dogodki zadnjih dni so krepko omajali vero v društva, ki stojijo za humanitarnimi akcijami.

Sašo Švigelj
Boris Krabonja

Včeraj je odjeknila vest, da je predsednica društva Maus, Nataša Švikart, priznala, da je z računa, na katerem so se zbirala sredstva za 6-letnega Gala iz Zgornjega Dupleka, vzela 30.000 evrov. To je storila v stiski, po razhodu s partnerjem je s tem denarjem rešila svoj stanovanjski problem. Galovi mami je po lastnih besedah dala podpisano izjavo, da ji bo denar vrnila. Nataša Vrbnjak Šteflič je z njo prekinila sodelovanje in jo prijavila policiji.

Gal potrebuje poseg v Ameriki, ki stane 120.000 evrov. Ta bi mu omogočil boljšo gibljivost rok, saj trpi za prirojeno deformacijo teh udov.

Starši so društvom Maus iz Maribora marca letos zagnali akcijo zbiranja sredstev za Galov poseg prek bančnega računa, SMS-sporočil, sredstva so zbirali tudi v živo na nekaj točkah na Štajerskem.

Društvo je skupaj zbralo 62.250 evrov (vštetih 30.000). Za operacijo v ZDA so že plačali 8.945 evrov, ostane pa še dobrih 22.000 evrov.

Za zaostritev zakonodaje

V zvezi s primerom se je na facebooku oglasil tudi humanitarec Boris Krabonja, ki je poudaril, da »vsak posameznik, ki prispeva, ima pravico do vpogleda v finančno stanje humanitarnih organizacij«. »V tistem trenutku, ko nekdo od nekoga dobi cent donacije imate vsi - ampak res vsi, pravico vpogleda v delovanja društva. Kajti humanitarna organizacija ni podjetje, kjer obstajajo poslovne skrivnosti!«

Pristojne je javno zaprosil, da zakonodajo zaostrijo do skrajnosti, »in to tako, da najprej temeljito prevetriti vse nas in potem jasno in glasno onemogočiti, da kdorkoli, ki ima pet minut časa postane "dobrodelnež v javnem interesu", v tem primeru sem zelo jezen in kritičen tudi do Palčice.... izjava gospe, da ni pričakovala odziva... halo!!!! ... vsak znesek je spoštovanja vreden in si dolžen skrbno varovati donirana sredstva in jih zavarovati ali drugače povedano, če jaz obljubim, da bom 5 eurov prenesel od tebe do nekogga .... se to mora zgoditi, zato moraš vedeti, kaj je PRAV in KAJ NE ... izgovori ... NISEM VEDELA, so za lase privlečeni, seveda je vedela in če ni... je pa hudičevo bedasta, kar je še en dokaz več, da je potrebno stvari pravno zaostriti«.

Brez davčnih obveznosti

Iz društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki je zbiralo denar za 19-mesečnega Krisa iz Kopra, so medtem sporočili, da se bodo naslednji teden sestali s Centrom nevladnih organizacij Slovenije in našli rešitev, »da bo akcija uspešno zaključena brez davčnih obveznosti«.