Dubravka Šuica

VIDEO: Takšna je angleščina hrvaške kandidatke za evropsko komisarko, diplomirane profesorice angleškega jezika

G.G.
4. 10. 2019, 08.09
Posodobljeno: 4. 10. 2019, 08.33
Deli članek:

Hrvaška kandidatka za podpredsednico Evropske komisije Dubravka Šuica bo po neuradnih informacijah dobila pozitivno oceno. Z angleščino ni navdušila, čeprav je po poklicu profesorica angleškega jezika.

Reuters
Dubravka Šuica bo podpredsednica Evropske komisije.

Spomnimo se, milo rečeno, neposrečenega nastopa slovenske kandidatke za komisarko Alenke Bratušek iz leta 2014. Hrvaški mediji pa niso navdušeni nad včerajšnjim nastopom njihove kandidatke Dubravke Šuice

Index poroča, da je Šuica dolgoletna profesorica angleškega jezika, že več let pa je v Bruslju poslanka, tako da bi naj bila njena angleščina na visokem nivoju. Nastop pa je pokazal, da ji angleško ne gre tako zlahka z jezika. Šuica je sicer iz angleščine in nemščine diplomirala leta 1981 na zagrebški filozofski fakulteti. Še istega leta je začela angleščino učiti na osnovni šoli v Dubrovniku, od leta 1994 do 2000 pa je bila profesorica angleščine na fakulteti v Dubrovniku. Postala je ravnateljica in kasneje županja, kar ji je pomagalo pri politični karieri v vrstah HDZ.

Sporno premoženje

Kaj pa vsebina? Najbolj pestro je bilo pri dilemah glede njenega premoženja. Nekatere so vprašali, kako je s tem večmilijonskim premoženjem njene družine. Predsedujoči Antonio Tajani je najprej prepovedal vprašanja o njenem premoženju, češ da ne sodijo v zaslišanje glede na to, da niso ugotovili navzkrižja interesov, hrvaška kandidatka pa je odgovorila, da poslansko vprašanje temelji na neresničnih dejstvih, ki so bila objavljena v medijih. Ni želela govoriti o podrobnostih, temveč je izpostavila, da glede njenega premoženja ni nič spornega.

Pri drugih temah in vprašanjih je dokaj uspešno krmarila v coni splošnega in nekonkretnega. Navedimo del povzetka Slovenske tiskovne agencije: "Uvodoma je povedala, da si bo kot podpredsednica Evropske komisije prizadevala, da bo državljanom čim bolje predstavila povezanost med demokracijo in demografijo, kot tudi za bolj dejavno udeležbo državljanov Evropske unije pri oblikovanju evropskih politik. Meni, da prav demografija poleg razprav o podnebnih sprememb in digitalizaciji predstavlja pomemben izziv za unijo. Po njenem mnenju demografske spremembe določajo politike, demokracijo in življenje v skupnostih, a tudi spreminjajo podobo Evrope."