Oglasil se je tudi Furs

Obdavčitev zneska, zbranega za Krisa: "Društvo nima statusa humanitarne organizacije in zato zapade pod davčno zakonodajo," pravi Šarec. A ...

R.T.
4. 10. 2019, 08.07
Posodobljeno: 4. 10. 2019, 08.26
Deli članek:

Za zdravljenje 19-mesečnega Krisa iz Kopra, ki ima spinalno mišično atrofijo, so zbrali nekaj več kot 3,9 milijona evrov. Zdravilo za dečka sicer v ZDA stane okoli 2,3 milijona evrov.

Reuters
Marjan Šarec

Po poročanju Dela Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki nima statusa humanitarne organizacije, kar pomeni, da bi lahko država od zbranih 3,8 milijonov evrov vzela 1,9 milijona. Društvo je bilo v poslovni register vpisano 3. julija letos, za pridobitev statusa humanitarne organizacije pa bi moralo najmanj eno leto opravljati humanitarno dejavnost. Omenjeni status je tudi pogoj, da družba Telekom Slovenije omogoči neobdavčene donacije v obliki SMS-ov, a so v Krisovem primeru naredili izjemo. Kot so pojasnili za Delo, je šlo za poslovno odločitev. Finančna uprava pa izjem nima, če ni zakonskih temeljev, še piše Delo, ki kot edino možnost za davčno odrešitev vidi posredovanje društva z urejenim humanitarnim statusom kot vmesnega agenta pri prenosu sredstev.

"Zakaj so šli v akcijo brez tega, ..."

V zvezi s tem se je oglasil tudi premier Marjan Šarec, ki je zapisal, da so ga ljudje zasuli z zasebnimi sporočili. "Nekateri me zmerjate, drugi preklinjate državo in govorite, da bi mi radi pobrali davek od donacij. Lepo prosim, da se vsi skupaj malo umirimo in pogledamo kaj je na stvari. Ker ne morem odgovoriti vsakemu posebej, odgovarjam tukaj," je zapisal in nadaljeval: "Društvo nima statusa humanitarne organizacije in zato zapade pod davčno zakonodajo. Zakaj so šli v akcijo brez tega, ne bom ugotavljal na tem mestu, ker nima smisla. Verjemite pa, da zagotovo ni v interesu nikogar normalnega, da bi želel na vsak način pobrati ta davek. Za neizpolnjevanje kriterijev društva sem izvedel včeraj in takoj naročil, da vsi skupaj poiščemo možno rešitev za nastalo situacijo. Skratka, lepo prosim, ne na prvo žogo... Poiskati je treba rešitev tako za malega Krisa, kot tudi za vse darovalce."

Nakazilo drugi organizaciji

V zvezi s problematiko se je oglasil tudi Furs. Kot so zapisali, v primeru, da društvo nima humanitarnega statusa, "lahko sredstva nakaže drugi organizaciji, ki pa tak status ima. Če ta nakaže sredstva posamezniku, denar NI obdavčen".