Zaplet

Galova mamica: »Kje je zbrani denar za operacijo našega dečka?!«

P.K.
3. 10. 2019, 11.26
Posodobljeno: 3. 10. 2019, 12.44
Deli članek:

Medtem ko se je akcija za Krisa iz Kopra iztekla imenitno, pa na Štajerskem, kjer zbirajo sredstva za operacijo Gala, ne gre vse gladko.

Facebook
Gal iz Zgornjega Dupleka ima diagnozo synostosis radioulnaris, ki pomeni deformacije kosti rok.
Tik pred zaključkom redakcije se nam je še enkrat javila Galova mama in sporočila, da se je ponovno slišala z društvom, s katerim da so se dogovorili za srečanje.

Šestletni deček iz Štajerske nujno potrebuje operacijo obeh rok; opravili bi jo lahko v Ameriki, a se trenutno glede tega precej zapleta.

Najprej so imeli smolo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ta jim kritja stroškov posega ni odobril. Januarja lani so prošnjo družine za financiranje zavrnili. Na to odločitev se je družina pritožila, a pritožba ni uspela. Poskusili so vnovič, vendar spet neuspešno; prošnja za financiranje zdravljenja je bila po besedah dečkove mame Nataše Vrbnjak Šteflič že drugič zavrnjena. Nato so jih čez čas povabili na pregled in jim odredili zdravljenje v tujini, »a ne v Ameriki, kar bi bilo, tako smo ocenili, za Gala najbolje, ampak v Avstriji«, nam pojasni sogovornica. Ker jim ZZZS torej ni ugodil, so se odločili, da se bodo aktivirali sami in nekako zbrali denar.

Kaj se je dogajalo

Za Gala iz Zgornjega Dupleka bodo tako operacijo plačali starši, vendar 120.000 evrov, kolikor stane poseg v Ameriki, ne morejo zagotoviti iz lastnega žepa. Odločili so se, da bodo za pomoč oziroma prostovoljne prispevke prosili Slovence. Ravno takrat je o njihovi stiski slišalo Društvo za razvoj ustvarjalnosti in humanitarnosti Maus iz Maribora in se ponudilo, da bi prek njih zbirali denar. Društvo, vsaj kot je razbrati iz dozdajšnjih objav v časopisih in drugih medijih, uživa ugled. Posredovalo je že v kar nekaj težkih okoliščinah, zato Galova mama ni imela pomislekov o tem, da bi skupaj izpeljali akcijo. Zdaj pa je mnenje spremenila.

»Do začetka poletja je šlo vse gladko; nabralo se je dovolj sredstev za rezervacijo operacije; 8964 evrov je društvo tako nakazalo kliniki. Zadnje dni pa se naše sodelovanje ne odvija po pričakovanjih. Najprej smo izvedeli, da je račun društva blokiran, kar je bil za nas znak, da nekaj ni v redu. Ko sem stopila v stik s predsednico društva Natašo Švikart Žumer in jo spraševala po pojasnilih, kaj se dogaja in koliko sredstev je za našega Gala, mi ni odgovorila. Med poletjem tudi ni nič delala na tem, da bi oglaševala, javno spodbujala to akcijo,« razočarana pravi mamica.

Razšli se bodo

Doda, da zdaj trpi njihov družinski ugled, saj se njihovo ime pojavlja v povezavi z društvom Maus, ki naj bi goljufalo. O tem so se namreč začeli pojavljati zapisi na družbenih omrežjih, krožijo pa tudi elektronska sporočila s to informacijo. »Mi želimo samo pomagati sinu in priti do sredstev, zdaj pa je iz tega nastala neka čudna reč. S predsednico društva sva se slišali in se odločili, da se razidemo. Bomo z nekim drugim društvom zbirali naprej. Pogovori že potekajo. Radi bi, da je vse transparentno,« poudari mama in doda, da zdaj niti ne ve, kako, če sploh, bodo prišli do denarja, ki ga ima društvo Maus in je namenjeno Galu.

Deček, ki je letos začel hoditi v prvi razred, ima diagnozo synostosis radioulnaris. To pomeni deformacije kosti rok, kar dečku otežuje premikanje teh udov. »Zelo težko obrača rokice, tako da jih ne more uporabljati tako kot mi, zdravi ljudje. Težko jih obrača, zravnati jih ne more. Zaradi tega so številna opravila zanj velik izziv,« pojasnjuje mama.

Kdo jih (lahko) nadzira

Trenutno je težko reči, ali društvo pri izvedbi humanitarne akcije in s sredstvi iz njenega naslova ravna sporno. Morda gre samo za komunikacijski šum med družino in društvom, nesporazume. Lahko pa, da so stvari tudi bolj zapletene. Družina ima, če meni, da je oškodovana, pravico svoj sum, da je nekaj narobe, prijaviti policiji. Pri pristojnih na državni ravni smo sicer tudi preverjali, kdo, če sploh kdo, lahko bdi nad humanitarno usmerjenimi društvi, ki organizirajo dobrodelne akcije – zbiranje prostovoljnih prispevkov s pomočjo javnosti.

Zanimalo nas je, kdo lahko preverja transparentnost pretoka teh sredstev od donatorja do društva in potem dalje do tistega, ki potrebuje pomoč, vendar za zdaj še od nikogar nismo prejeli odgovorov. Nam je pa finančna uprava sporočila, da seveda društvu, če dejansko posluje skladno z namenom ustanovitve in delovanja, ne glede na to, ali gre za društvo v javnem interesu ali ne, v skladu z določili ZDDPO-2 prihodki iz naslova donacij ne povečujejo davčne osnove za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb.

Pričakujemo odgovor

Hoteli smo predstaviti tudi plat društva Maus, vendar nam po telefonu in elektronski pošti do zaključka naše redakcije ni uspelo vzpostaviti stika z njimi. A smo na njihovem facebook profilu opazili, da, vsaj zadnje tedne, objavljajo precej pozivov k darovanju sredstev za Gala. Večkrat objavljajo tudi višino zbranih sredstev. Nazadnje so to informacijo na facebooku navedli v torek; sporočili so, da se je za Gala zbralo 54.000 evrov. Dodali so še zahvalo vsem, ki so pomagali.

V novi, petkovi izdaji časnika Novice Svet24, preberite nadaljevanje sumljivega dogajanja na Štajerskem, zgodba namreč dobiva nove razsežnosti. Javila se nam je predsednica društva, ki smo jo soočili z očitki in ji zastavili precej vprašanj v zvezi z delovanjem društva. Njeni odgovori so bili medli, pojasnila ohlapna. Prosili smo jo tudi za dokazila o tem, da donirani denar sploh še obstaja. Več torej v petkovi izdaji Novic Svet24.