Pismo zamejcem

Država bodri venezuelske Slovence, načrta ni obravnavala

L.T.
1. 10. 2019, 20.05
Deli članek:

V javnosti se je pojavilo pismo venezuelskim Slovencem. Medtem ko so hrvaški in češki že repatriirani, smo našim poslali le pismo, ki bi ga stežka imenovali bodrilno.

Profimedia
Država jim ne bo zagotavljala varnostne mreže, to si lahko poiščejo pri družini, jim je sporočilo ministrstvo za zamejce.

USZS
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik.

Prejšnji teden se je iztekel rok, ki ga je vlada določila medresorski skupini, da pripravi repatriacijski načrt za 55 Slovencev iz Venezuele, ki so izrazili interes vrnitve v domovino.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik je dejal, da imajo podlago za to v 5. členu ustave. Rešitve so po njegovih besedah pripravljene, načrt bi morali včeraj obravnavati na vladi, vendar ga niso.

Česnik podrobnosti načrta ni želel razkriti, pri tem je medijem pojasnil, da so Hrvaška, Češka in Madžarska repatriacijo opravile v popolni tajnosti in bi se tudi sam komentarjev raje vzdržal. Namignil je le, da je načrt pripravljen in bi se včeraj moral znajti na mizi vlade. Zakaj se ni?

Veliko odprtih vprašanj

Med pripravo načrta naj bi se lomila številna kopja. Uradniki si niso znali odgovoriti na vprašanja, kako bodo venezuelski Slovenci prispeli v Slovenijo, kako jim nakazati denar za letalske vozovnice, kje jih nastaniti in kako jim poiskati službe. Kar je bilo pripravljenega doslej, na ta vprašanja ni odgovarjalo prepričljivo. Slednje je razvidno tudi iz pisma, ki so ga venezuelski Slovenci prejeli od vlade. Na šest strani dolgem pismu jih vlada prosi za razumevanje in potrpljenje, saj da je treba najti odgovor na številna vprašanja, s katerimi naša država še ni bila soočena. »Povsem vas razumemo, da bi si želeli čim prej priti v Slovenijo, kljub temu pa vas prosimo za razumevanje, da je postopek repatriacije zelo zapleten, pripraviti je treba zelo veliko stvari, zato traja nekaj časa,« jim je sporočil Česnikov urad.

Temu sledi še seznam potrebne dokumentacije, za kar so venezuelski Slovenci našo državo že dalj časa prosili, saj da so postopki pridobivanja dokumentacije v Venezueli zapleteni in dolgotrajni. V pismu vlada navaja še pravice, ki bodo pripadle repatriirancem in bodo pogojene z okoliščinami, kot je, ali so repatriiranci slovenskega rodu ali imajo sorodnika s statusom repatriiranca.

Seznanja jih, da jim bo konkretna višina denarne in druge pomoči določena individualno, glede na posameznikov materialni status, dohodke, velikost družine, prostora, kjer živi, in podobno. »V vsakem primeru bo to le pomoč, ki vam bo omogočala preprosto preživetje. Z delom boste seveda lahko sami poskrbeli za izboljšanje vašega materialnega statusa in lagodnejše življenje,« je ministrstvo bodrilo repatriirance.

Prebivališče na nižji ravni, če želijo živeti bolj dobrodošli na trg

Če osebe, ki se vračajo v Slovenijo, nimajo možnosti bivanja pri sorodnikih, jim bo država omogočila nastanitev. »Pričakujemo, da bo nastanitev možna v mladinskih hotelih, študentskih domovih, župniščih …Kadarkoli boste seveda lahko našli boljše možnosti,« so dodali bodreče in predlagali opciji bivanja pri sorodnikih in najema v lastni režiji.