vprašanja glede upokojencev in revnih

Za socialne transferje več sredstev kot lani, a prihaja do anomalij

A.S./STA
1. 10. 2019, 13.05
Deli članek:

Vlada bo v letu 2019 za socialne transferje porabila predvidoma 155 milijonov evrov več, kot jih je v letu 2018. Višji je tudi dohodek upokojencev, je v odgovorih na poslanska vprašanja danes v državnem zboru pojasnil predsednik vlade Marjan Šarec.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Premier Marjan Šarec je spomnil, da so sprostili vse varčevalne ukrepe na področju socialnih transferjev, za kar je bilo namenjenih približno 58 milijonov evrov. Približno 86 milijonov evrov pa so namenili za ohranitev višine denarne socialne pomoči po 1. januarju 2019.

Kot je dejal, se je vlada konec leta 2018 odločila, da ohrani za 30 odstotkov višji znesek denarne socialne pomoči. S tem so preprečili, da bi 3599 oseb in družin izgubilo denarno socialno pomoč, 52.486 samskim osebam in družinam pa bi se denarna socialna pomoč precej znižala.

"In najprej v mandatu te vlade smo skupaj z vami, mimo socialnega dialoga in Ekonomsko-socialnega sveta, zaradi česar imamo danes tudi težave, dvignili minimalno plačo za 4,5 odstotka, naslednji dvig pa bo januarja 2020, ko se bo hkrati iz minimalne plače izločilo še dodatke," je še spomnil Šarec.

Da se je v času konjunkture, ko na trgu dela v Sloveniji primanjkuje delavcev, število prejemnikov denarne socialne pomoči znatno povečalo, pa po njegovih besedah kaže na to, da "tukaj nekaj ne štima".

O odnosu vlade do revnih je premiera spraševal poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je premierju in vladi na čelu z ministrstvom za delo očital zavajanje in laganje, da bi pripravili teren za ukinitev dodatka za delovno aktivnost.

"V Levici smo to vlado podprli, ker se je takrat predstavljala kot levosredinska, kot vlada, ki bo izboljšala položaj predvsem za tiste, ki so na dnu družbene lestvice, tiste, ki so v najtežjih življenjskih razmerah, ampak temu očitno ni tako,"je ugotavljal poslanec, ki je od premiera želel odgovor, ali bodo odstopili od namere za ukinitev dodatka za delovno aktivnost.

Premier mu glede slednjega ni konkretno odgovoril, je pa poudaril, da očitki poslanca niso na mestu. "Trditi, da ta država ni socialna, da ne namenja nič za socialo in da so ljudje brez vsake podpore, tega pa ne morem sprejeti," je dejal. Po njegovih besedah je treba pogledati le proračun.

Pokojnine višje, prihaja pa do anomalij

Pokojnine so se letos redno uskladile za 2,7 odstotka, decembra sledi še izredna uskladitev v višini 1,5 odstotka. Minimalno zagotovljene pokojnine se bodo zaradi rednih in izrednih uskladitev dvignile s sedanjih 530 evrov na predvidoma 557 evrov februarja 2020, je nanizal premier in dodal, da so zvišali tudi sredstva za letni dodatek, pri čemer največ sredstev prejmejo ravno upokojenci z najnižjimi pokojninami.

Je pa premier Marjan Šarec ob tem opozoril, da prihaja tudi do anomalij. Kot enega od primerov je izpostavil, da upokojenec, ki je delal zgolj 20 let in ima premoženje tik pod cenzusom, dobi varstveni dodatek v višini 592 evrov. Drug upokojenec, ki je delal polnih 40 let, pa ima premoženje tik nad cenzusom in dobi najnižjo pokojnino za 40 let v višini 530 evrov.

Glede upokojencev je Šarec odgovarjal tudi poslancu koalicijske DeSUS Jurij Lepu. Med drugim je dejal, da bodo prihodnje leto namenili pet milijonov evrov za vlaganje v domove za starejše, medtem ko je za primerjavo v letu 2016 država za domove za starejše namenila 345.000 evrov, v letu 2017 pa nič. V okviru programa sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe pa je predvidoma namenjenih 15 milijonov evrov.

Premier je tudi poudaril, da imamo v Sloveniji tudi strukturne probleme, demografija je neizprosna. Kot je dejal, morajo na tem področju delati vsi skupaj in pričakuje v bodoče, "da si ne bodo posamezne stranke pripenjale medalj za posamezne segmente družbe; konkretno tukaj govorimo o upokojencih".