Kritičen do groženj z blokadami

Plenković: "Mi smo članica, imamo zadostne mehanizme, samo to bom rekel"

S.R./STA
28. 9. 2019, 14.53
Posodobljeno: 28. 9. 2019, 14.54
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković danes v Bruslju ni želel dodatno pojasniti svoje izjave, da Slovenija ne bo mogla v nedogled blokirati hrvaškega vstopa v schengensko območje.

Reuters
PLenković je dejal, da kakršnokoli poseganje po nekih blokadah in zlorabljanje tem, ki niso povezane z osrednjim problemom, ni dobro.

"Ni potrebe po nadaljnjemu pojasnjevanju. Nisem tak, kot nekateri drugi, ki se vznemirijo, ko pridem na obisk v Bruselj in potem to komentirajo. Ne vem, ali smo mi kdaj komentirali obisk slovenskega premierja," je odgovoril hrvaški premier Plenković na vprašanje, ali lahko pojasni svojo izjavo glede Slovenije.

"Povedal sem dovolj, vse so dobro razumeli. Imamo načine, kako rešujemo dvostranska vprašanja, sosedsko, trezno in razumno. Kakršnokoli poseganje po nekih blokadah, izkoriščanje tem, ki niso povezane z osrednjimi problemi, to ni dobro in na koncu kratko potegne tisti, ki to počne," je dodal. 

Plenković je v petek na vprašanje hrvaških novinarjev, ali bi lahko Slovenija na dolgi rok blokirala vstop Hrvaške v schengen, dejal, da Slovenija ne more v nedogled blokirati. "Mi smo članica, imamo zadostne mehanizme, samo to bom rekel," je dejal. 

Tudi danes je novinarjem zagotovil, da je za Hrvaško zelo pomembno, da do konca leta dobi pozitivno oceno Evropske komisije glede vstopa v schengen. Datuma sicer ne more navesti, je dodal. V petek je dodal, da je dobil "zelo jasna zagotovila" predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da bo komisija Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen do konca svojega mandata. 

Potem ko bo Hrvaška dobila zeleno luč Evropske komisije, morajo njen vstop v schengensko območje še vedno potrditi vse države članice.