Ultimat

Adrii Airways dali še teden dni časa, letala ostajajo prizemljena

S.R./STA
26. 9. 2019, 07.09
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 07.37
Deli članek:

Večina letal družbe Adria Airways bo tudi danes ostala na tleh, izjema bosta večerna leta iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj.

Bobo
Letala Adrie Airways tudi danes ostajajo na tleh.

Agencija za civilno letalstvo je dala družbi Adria Airways v sredo na voljo še teden dni, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bo odvzela licenco za letenje. V tednu dni mora pripraviti potrjen načrt prestrukturiranja, podkrepljen med drugim s podpisanimi najemnimi pogodbami za letala in vpisom v spričevalo letalskega prevoznika. Vodstvo družbe medtem nadaljuje z iskanjem morebitnega partnerja, ki bi lahko družbo izvlekel iz številnih težav in jo ubranil pred odvzemom operativne licence za letenje. Možne rešitve iščejo tudi ministrstva.

Letala Adrie so na tleh že od torka, v družbi, ki je zaradi dolgov ostala brez dela flote, pa potnikom svetujejo, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let in se, v kolikor je to Adria Airways, obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. 

Možnosti države so omejene

Zaradi začasne zaustavitve letalskih operacij je na tleh v torek in sredo ostalo 3700 potnikov, odpovedanih pa je bilo 158 letov. Družba je tudi za petek odpovedala večino poletov. 

Problematika Adrie Airways zaposluje tudi predstavnike vlade. Možnosti za pomoč države so sicer omejene. Družba je bila namreč dokapitalizirana leta 2011 s 70 milijonov evrov, do nove možnosti za dokapitalizacijo pa mora preteči deset let. So pa na ministrstvu za infrastrukturo že pripravili predlog zakona, s katerim bi v primeru stečaja družbe omogočili ohranitev letalskih povezav Slovenije s svetom.