Predlog novele zakona

Levica ne bo podprla proračuna, če vlada ne bo podprla predloga za ukinitev dopolnilnega zavarovanja

S.R./STA
25. 9. 2019, 14.30
Posodobljeno: 25. 9. 2019, 14.37
Deli članek:

Levica je danes v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, s katerim želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, z njim pa pogojujejo tudi svojo podporo proračunu.

Bobo
Predlog so vsebinsko v večji meri uskladili s koalicijo, pogajanja o finančnem delu ukinitve pa so še v teku, so pojasnili v Levici.

V DZ so vložili predloga novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost. 

S prvo novelo odpravljajo sistem dopolnilnega zavarovanja in ga nadomeščajo s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje. Novela med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke. Z novelo zakona o prispevkih za socialno varnost pa urejajo dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev. Kot je razvidno iz obrazložitve predloga novel, bi s tem Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovili dodatna sredstva v višini 566,3 milijona evrov. 

Dogovor s koalicijo

"S tem v Levici udejanjamo dogovor s koalicijo. V sporazumu o sodelovanju med nami in vlado Marjana Šarca je jasno zapisana časovnica, kjer je navedeno, da bo septembra zakon vložen, to delamo danes, ter da bo obravnavan in sprejet na novembrski seji," je povedal koordinator Levice Luka Mesec

"Vsebinsko smo zakon s koalicijo v večji meri uskladili in tudi finančni del smo v veliki meri močno zbližali," je pojasnil Mesec. Pogajanja o financah se bodo nadaljevala naslednji teden. "Če se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi bilo zelo nevarno pustiti odprto finančno plat. Nenazadnje se lahko zgodi, da vlada pade," je povedal. 

Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa v Levici pogojujejo podporo proračunu. "Dokler nas vlada ne prepriča v nasprotno, je naš glas naravnan na proti," je dejal Mesec. Vendar to ni edini pogoj. "Proračun bo moral biti tudi razvojen in socialen," je dodal. 

Poskušali bodo tudi s peticijo

Po pogajanjih z vlado so v predlogu zakona obremenili tudi skupine, ki po prvotnem predlogu niso bile obremenjene. Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša upajo, da se bodo o finančnem delu dogovorili pred začetkom novembrske seje. 

"Z našim predlogom bi z letom 2021 v javni zdravstveni sistem pripeljali 550 milijonov evrov. Zadnja realizacija prihodkov iz obstoječega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pravi 477 milijonov evrov. Zagotavljamo sredstva, ki ne le omogočajo vzdržnost, ampak tudi nadaljnji razvoj in širitev," je pojasnil Kordiš. Zaradi prenosa dopolnilnega zavarovanja v prispevne stopnje sicer nastaja izpad sredstev iz proračuna v višini 68,8 milijona evrov, je dodal Kordiš. 

V Levici so pripravili tudi peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot je pojasnil Mesec, namreč pričakujejo lobiranje proti sprejetju predlaganih rešitev. Zato želijo s peticijo pokazati, "da to ni samo predlog Levice, ampak je predlog, za katerim stoji večina državljanov".