Potnikom se opravičujejo

FOTO: Odpovedani vsi leti Adrie Airways, je konec neizbežen?

S.R./STA
24. 9. 2019, 08.04
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 10.21
Deli članek:

Družba Adria Airways je za danes in sredo napovedala začasno prekinitev izvajanja vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze - Ljubljane, Prištine in Tirane.

Bobo
Adriina letala bodo danes in jutri ostala na tleh.

Operacije so prekinili zaradi "trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije".

Družba, ki se že nekaj časa sooča s finančnimi težavami, zamudami in odpovedmi letov, je sporočila, da intenzivno išče rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. "Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways ponovno poleti in da bo prekinitev samo začasna," so dodali. 

Adria Airways potnikom, ki potujejo v teh dveh dneh, svetuje, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let in v kolikor je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Nastalo situacijo družba globoko obžaluje in se vsem svojim potnikom in partnerjem opravičuje.

Bobo
Adria Airways ob začasni prekinitvi letenja išče možnosti za nadaljevanje poslovanja.

Ne morejo mu pomagati

Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer namreč iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati. 

"Zdaj vsi čakamo, kaj se bo zgodilo," je v soboto o tem dejal premier Marjan Šarec in ocenil, da je bila Adria Airways leta 2016 prodana "ne najboljšemu lastniku oz. slabemu lastniku". A država v tem primeru nima vzvodov. "Bilo je nekaj pričakovanj s strani lastnikov, da bo država spet vstopila z neko pomočjo, vendar vsi vemo, da bi bilo to metanje denarja stran in zdaj vsi čakamo, kaj bo," je še povedal. 

Več pojasnil o usodi letalskega prevoznika bo najbrž znanih danes, ko naj bi se vodstvo znova sestalo tudi z zaposlenimi.

Kaj to pomeni za operativno licenco?

Agencija za nadzor civilnega letalstva, ki budno spremlja dogajanje, bo vsa znana dejstva vključila v presojo in odločitev glede Adrijine operativne licence. Agencija bo o tem govorila z odgovornimi v Adrii na sestanku, ki naj bi bil po nekaterih informacijah v sredo, ko naj bi več razkrila tudi javnosti. Kaj začasna prekinitev letenja pomeni za postopek pred agencijo, tako trenutno ni znano. 

Če bo Adria Airways pristala v stečaju, bo agencija licenco preklicala, delovanje prevoznika pa sicer lahko ustavijo tudi upniki in dobavitelji ali lastniki letal.

Bobo
Letala ostajajo na tleh.